hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Vagyonosodási vizsgálatok: érdemes-e fellebbezni az APEH-határozat ellen?

  • Salgó Andrea

Bíróságon eddig mintegy hétszáz adózó támadta meg az APEH vagyonvizsgálatait, de többségük vesztett. A feltárt 65 milliárd forintos adókülönbözetnek viszont csak a töredéke folyt be a költségvetésbe.

Az egyik vagyonosodási vizsgálat során az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) 11,3 millió forint személyijövedelemadó-hiányt állapított meg, s erre az összegre 3,46 millió késedelmi pótlékot, továbbá 5,67 millió bírságot szabott ki. Az adózó az összesen bő 20 millió forintos summából tartozása részbeni elengedését kérte, továbbá részletfizetési kedvezményt. Az adóhatóság a mérséklési kérelmet elutasította, de a tartozásra 36 havi részletfizetést engedélyezett, mert úgy ítélte meg, hogy a tartozás egyösszegű és azonnali megfizetése súlyos megterhelést jelentene a kérelmező számára - említett egy vagyonosodási vizsgálatot a HVG-nek Varga Lászlóné, az APEH elnökhelyettese. "Ilyen méltányos elbánás ritkaságnak számít az adóhatóság gyakorlatában, jóllehet naponta több száz részletfizetési és halasztási kérelem érkezik hozzánk" - hangsúlyozta az elnökhelyettes.
A konkrét esetben amiatt volt mód az adózó számára kedvező elbírálásra, mert a kérelmező jövedelmi viszonyai (munkaviszonyból, egyéni vállalkozásból és őstermelésből származó jövedelme) alapján reális esély volt arra, hogy tartozását kiegyenlítse. Az adóhatóság már csak amiatt is kénytelen elutasítani az adósok kérését, mert az adóhiány megállapításával záródó vagyonosodási eljárások zömében nem pusztán egyszerű hibáról, hanem szándékos adóeltitkolásról van szó.

Az elmúlt csaknem két évben, vagyis 2006 őszétől mostanáig összesen mintegy 14 ezer vagyonosodási vizsgálatot zárt le az adóhivatal, melyekből 7600 fejeződött be adóhiány befizetésének előírásával; az adókülönbözet együttes összege mintegy 65 milliárd forint. Nem kis summáról van szó, ám korántsem biztos, hogy mindezt be is fizették az adózók. A HVG kérdésére, hogy a megállapított összegekből mennyi folyt be összesen a költségvetésbe, az APEH annyit közölt, hogy júniusig 24,8 milliárd forint lett volna jogerősen behajtható, s további 27,2 milliárd forintot várnak az olyan ügyekből, amelyekben még nem született jogerős határozat.

Nehezíti a vagyonosodási vizsgálatok eredményeképpen befizetett, beszedett pénzek nyomon követését az is, hogy a tartozások az adóhivatali nyilvántartásban nem az ellenőrzés módja szerint, hanem adónemenként szerepelnek. Ennek alapján szja-ból 2008. január 1-jén 39,2 milliárd forint volt végrehajtás alatt, ám ez az összeg tartalmazza az önbevallással, továbbá más ellenőrzésekkel feltárt tartozásokat is. Idén júniusig egyébként az APEH további 18,4 milliárdot vont végrehajtás alá. Ebből az összesen 57,6 milliárdos összegből május végéig 15,4 milliárd folyt be végrehajtás és önkéntes befizetés során, a maradék 42,2 milliárd forint szja-hátralék végrehajtás alatt van. 

De kire fókuszál mostanában az APEH? Olvassa el a HVG legfrissebb számában!

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Családi gazdaság kilépő tagja

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Munkabért terhelő párhuzamosan több letiltás

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink