hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Holnap az újságárusoknál az MSZP javaslata

  • MTI

A miniszterelnök szerint a kormány folytatja azt a programot, ami 2007 ősze óta a kabinet politizálásának középpontjában szerepel. Gyurcsány Ferenc erről kedden beszélt, arra a kérdésre válaszolva, mit tartalmaz gazdaságélénkítő javaslata, ami szerdán a Népszabadság fizetett mellékleteként jelenik meg.


Gyurcsány Ferenc miniszterelnök elmondta: kedden az MSZP-frakció ülésén fejezik be azt a konzultációsorozatot a frakcióban és a kormányban, amit az elmúlt hónapokban folytattak. Hozzátette: szerdán hozzák nyilvánosságra azt a programot, ami a következő évekről szól, és ami szavai szerint lényegesen több, mint pusztán adóprogram.

A miniszterelnök szerint a program folytatja, ami 2007 ősze óta a kormány politizálásának középpontjában szerepel. Kiemelte, hogy az adócsökkentést, az adóegyszerűsítést, az adóalapok szélesítését, és az adóbeszedés szigorítását egyszerre kell megvalósítani. Nem elég csak adóról beszélni, mellé kell tenni a szociális rendszer átalakítását, az oktatás megújítását is - jelentette ki. Gyurcsány Ferenc közölte: a program elkészítésekor sokak véleményét figyelembe vették, és nem csak az SZDSZ-ét, hanem más párt álláspontját is.

Daróczi Dávid kormányszóvivő hétfőn az MTI-nek azt mondta, kedden az a konzultációsorozat fejeződik be az MSZP-frakció ülésén, ami a dobogókői egyeztetéssel indult. A szóvivő a főbb témák között említette az adókat, a segély helyett munkát programot, az oktatás területét, a versenyképesség javítását.

A kormány és az MSZP vezetésének júniusi dobogókői tanácskozásain Gyurcsány Ferenc többek között arról beszélt, hogy át kell alakítani a szociális támogatások rendszerét az állástalanok segítése érdekében, illetve hogy egyszerűbb adórendszerre, kevesebb adókedvezményre van szükség Magyarországon. A kormányfő, szocialista pártelnök szerint a gazdasági növekedést úgy lehet ösztönözni, hogy egyszerre több ponton kezdeményeznek változtatásokat: az adó- és járulékrendszer megújítását, a szociális rendszer átalakítását, valamint a képzésben és a szakképzésben elindított programok folytatását, ha kell, módosítását.

Fodor Gábor, az SZDSZ elnöke, miután június 24-én találkozott Gyurcsány Ferenccel, cselekvési programot kért a kormányfőtől. Mint akkor mondta, az SZDSZ felelős ellenzéki pártként ennek megismerése után dönti el, tudja-e támogatni azt.

Gyurcsány Ferenc Népszabadságban szerdán megjelenő, Megegyezés című írásának bevezetője szerint - amint a napilap kedden közölte - a dokumentum "javaslat Magyarországnak arra, hogy merre menjen a következő években. Cselekvést szolgáló terv, de több annál".

Kóka János, az SZDSZ parlamenti frakcióvezetője az MTI-nek szombaton azt mondta, csak akkor lehet komolyan venni a kormány gazdasági programját, ha abban a következő három évre legalább ezermilliárd forintos adó- és ugyanekkora mértékű állami kiadáscsökkentés szerepel. A politikus beszélt arról is, hogy gátat kell szabni az infláció növekedésének, ezért nem támogatják az általános forgalmi adó kulcsának növelését.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Üzletrész-tulajdonlás

dr. Buzády Csongor, LL.M. (Berlin)

ügyvéd, vállalatfinanszírozási szakjogász

Buzády és Udvari Ügyvédi Iroda, partner

Pótbefizetés visszafizetéséről hozott határozat „szavazati aránya”

dr. Buzády Csongor, LL.M. (Berlin)

ügyvéd, vállalatfinanszírozási szakjogász

Buzády és Udvari Ügyvédi Iroda, partner

Őstermelő és egyéni vállalkozó egyben

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink