hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Titokkör: 6 év az ellenőrzött adózóknak

  • MTI

Egytől húsz évig titkosította a pénzügyminiszter a minisztériumban, illetve az irányítása alá tartozó szervezeteknél keletkező olyan dokumentumokat, amelyek szolgálati titoknak minősülnek - a jegyzék a Magyar Közlönyben jelent meg.



A jegyzék alapján mindössze 1 évig titkos a szerencsejáték koncesszióra kiírt pályázat értékelő bizottságának a névsora. A pénzügyminiszter irányítása alá tartozó szervezeteknél, részlegeknél szükséges szakképesítések vizsgáihoz készült kérdések titkosítási ideje 2 év.

A központi költségvetés finanszírozási tervei 3 évig, míg az APEH által ellenőrzésre kiválasztott adózók kiválasztásánál alkalmazott konkrét paraméterek 6 évig nem kerülhetnek nyilvánosságra.

Több 5 éves "titokkör" található a jegyzéken, például a makrogazdasági stratégia háttérszámításai, illetve a nemzetközi pénzügyi gazdasági szervezetekkel kapcsolatban kialakított tárgyalási stratégia.

Tíz évig nem hozhatók nyilvánosságra - egyebek mellett - a kincstár által meghatározott, a pénzmosásra utaló, és a bejelentési kötelezettséggel összefüggő adatok. A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal védelmi berendezésével kapcsolatos adatok és dokumentációk 15 évig titkosak.

A leghosszabb titkosítási idő 20 év, ebbe a körbe tartozik például a Pénzügyminisztérium és az APEH, illetve a kincstár között a minősített adatállományra létrejött megállapodás, továbbá a nemzetközi szerződés alapján átvett, a költségvetéssel, és adóztatással kapcsolatos adat is
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Tárgyi eszköz áfakiigazítás

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Használtszemélygépjármű-kereskedelem

Nagy Norbert

adószakértő

Szövetkezeti közösségi alap

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Együttműködő partnereink