hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Nyugdíjpénztárak: változik az egyéni számlaértesítő tartalma

  • hvg.hu

A magánnyugdíjpénztárak az eddig megszokottnál később írják jóvá a pénztártagok egyéni számláján a 2007. évi tagdíjakat és azok hozamait - hívja fel a figyelmet az Adó-és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) valamint a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF).

A 2008. június 30-áig kiküldött egyéni számlaértesítők a 2007-re eddig lekönyvelt tételeket mutatják, amelyek várhatóan nem minden esetben egyeznek meg a foglalkoztatók által a 2007-es naptári évre bevallott és befizetett tagdíjak teljes összegével - derül ki a két szervezet honlapján közzétett közös tájékoztatóból. A számlaértesítők az egyéni számlákon 2007-re ténylegesen jóváírt tagdíj és hozam összege mellett tájékoztatásként közlik a hozzájuk 2008-ban beérkezett, de 2007-re vonatkozó tagdíjbevallási és befizetési adatokat is. Az utóbbi adatok kizárólag tájékoztató jellegűek, a 2009-ben kiküldött, 2008-ra vonatkozó számlaértesítőben szerepelnek majd könyvelt tételként. 

A késedelmes jóváírás hátterében az áll, hogy 2007. január 1-jétől új, központosított tagdíjbevallási és -befizetési rendszert vezettek be: a foglalkoztatók a magánnyugdíjpénztári tagdíjat - az egyéb járulékokkal együtt - az adóhatósághoz vallják be és fizetik meg. Ennek előnye, hogy hosszabb távon csökkenhetnek a pénztári adminisztrációs költségek, így a tagdíj nagyobb hányada kerülhet az egyéni számlákra. Azzal pedig, hogy az adóhatóság közvetlenül intézkedik a tagdíjhátralék behajtásáról, növekszik a tagdíjbeszedés, -behajtás hatékonysága, ami szintén a pénztártagok érdekét szolgálja - hívja fel a figyelmet a tájékoztató.
Az új rendszerben az adóhatóság feldolgozza a bevallási adatokat és megküldi a magánnyugdíjpénztáraknak, amelyek az adóhatóságtól kapott adatok alapján azonosítják a tagi befizetéseket, majd jóvá írják a tagdíjakat, illetve az azokra jutó hozamokat a tagok egyéni számláján. 

Az APEH a tagdíjbefizetéseket 2007 januárja óta folyamatosan átutalta a magánnyugdíjpénztárakhoz, a bevallási adatok azonban kisebb-nagyobb késéssel érkeztek a pénztárakhoz. A pénztárak azokat a befizetéseket, amelyeket a bevallási adatok hiányában tagi szinten nem tudtak beazonosítani, időlegesen egy elkülönített függőszámlán tartják nyilván. A pénztártagokat emiatt nem érheti veszteség, mivel a pénztárak a függőszámlákon lévő tagdíjakat befektetik és a befektetések hozamát az azonosítás után a tagok egyéni számláján jóváírják. 

A magánnyugdíjpénztárak, az APEH és a PSZÁF továbbra is mindent megtesznek az új rendszer zavartalan működése és a pénztártagok vagyonának teljes biztonsága érdekében - hangsúlyozza a tájékoztató.
A PSZÁF adatai szerint 2007 végén közel 108 milliárd forint, az éves tagdíjbevétel 35 százaléka volt függő tételként nyilvántartva. A felügyelet egyik elemzésében figyelmeztet: 2009-től kötelező lesz a választható portfolió bevezetése; ennek végrehajtását nehezíti, hogy a pénztárak a központosított beszedés miatt késve írják jóvá a tagdíjakat.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Őstermelő tárgyi eszköz beszerzés és támogatás

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink