hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Mi alapján értelmezi a fogalmakat az APEH?

  • dr. Marosi Andrea

Számtalan esetben megtörténik, hogy egy adóellenőrzés során az adóhatóság nemcsak egy jogügyletet minősít, hanem egy fogalmat illetve egy kifejezést is értelmez.



Egyszerű helyzetben van, amikor a fogalomra vonatkozóan maga az adótörvény tartalmaz értelmező rendelkezést. Sokszor előfordul azonban, hogy nincsen ilyen rendelkezés a törvényben és az adóhatóság értelmezi saját maga a kifejezést. Az értelmezésnél kívánatos lenne ilyenkor a Magyar Értelmező Szótárt igénybe venni, azonban ez nem történik meg. 

Abban az esetben, ha egy jogszabály által használt fogalomnak nincs jogszabályi magyarázata, a mindennapi, a szakmai, illetve a nyelvtani értelmezéséből kellene kiindulni.

A szakmai értelmezés során, a szakmában gyakorta előforduló fogalmakat célszerű több konkrét példával illusztrálni. A nyelvtani értelmezés esetén az idevonatkozó és az MTA által elfogadott nyelvtani szabályok ismertetése a célszerű. A hétköznapi szóhasználat esetei a szakmai zsargon értelmezéséivel szemben a fentebb említett gyakorlat ellentmond az adóhatóság törvényben rögzített tényállás tisztázási kötelezettségének.

E kötelezettség sokkal nehezebben egyértelműsíthető, mivel a fogalmi megítélés is rendkívül szubjektív. Adott esetben, ha az adóhatóság jegyzőkönyvében értelmezi a „szakmai, üzleti partner” fogalmát, (pedigjogi, értelmező szótári támpontja nincsen), akkor értelmezése a jegyzőkönyvi megállapítás alapja lesz.

Az adóhatóság eljárása során jogalkalmazó szerepet tölt be, a kérdés az, hogy a jogszabályok alkalmazása során kapott-e olyan felhatalmazást, hogy a jogszabályban le nem fektetett fogalmakra, kifejezésekre vonatkozóan azok értelmét és tartalmát is meghatározza? Másik kérdés, hogy ez esetben az adózónak, milyen lehetősége adott az ellen bizonyításra, azaz a kérdéses kifejezés eltérő értelmezésére. Tapasztalati tény , hogy az adózónak nincsenek eszközei, éppen a tételes jog hiánya miatt.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Jövedéki termék beszerzése

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Szakdolgozói bértámogatás

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink