hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Teáor-változás: mennybe kerül a cégirat-módosítás?

  • HVG

Szűk egy hónapja maradt a cégeknek és az egyéni vállalkozóknak arra, hogy igazodjanak az új TEÁOR-besorolásokhoz, és módosítsák alapirataikat.

TEÁOR 2008, a gazdasági társaságokról szóló új törvény (Gt.) - ezek a legfrissebb vállalati, vállalkozói szitokszavak. Méghozzá amiatt, mert közeleg a július 1-jei határidő, ameddig mindenképpen fel kell keresniük egy cégjoggal foglalkozó ügyvéd irodáját. Ugyanis már annak eldöntése is komoly szakértelmet kíván, van-e valami teendő a társasági, illetve a vállalkozói alapiratokkal kapcsolatban.

Mindez a 2006. július 1-jétől hatályba léptetett új Gt.-vel kezdődött. Ez eredetileg szigorú szankciót, a cég-nyilvántartásból történő törlést helyezte kilátásba azoknak, akik tavaly szeptember 1-jéig nem igazították az új törvényhez társasági okirataikat. Aztán kiderült, hogy megint nem a jogkövető magatartás a nyerő, ugyanis a törvényhozás haladékot adott: pár hónappal az eredeti határidő lejárta előtt 2008. július 1-jére tolta ki a legvégső terminust. Egyúttal szűkítették a kötelezően előírt módosítások körét, bizonyos esetekben csökkentették a befizetendő illeték összegét, és a szankciónak, azaz a cég törlésének is búcsút intettek.

Mindezek tetejébe idén január 1-jétől az EU minden tagországra kötelező érvényű rendelete nyomán új tevékenységi ágazati osztályozási rendszer (TEÁOR) lépett életbe idehaza is, amelyet úgyszintén érvényesíteni kell a cégiratokban. A határidő ennek elvégzésére az első cégadatváltozás, de legkésőbb 2008. július 1-je. Akár 50 ezer forintba is fizethet a cég az ügyédi munkaköltségekért, de ebbe még nem tartozik bele az illeték.

Kikre nem vonatkozik a fenti kötelezettség?Olvassa el a legfrissebb HVG-ét!

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Őcsg-tagok szocho

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Kiegészítő kérdés őstermelő iparűzési adójának megosztása korábbi kérdéshez

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink