hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

TEÁOR: még egy hónap van a módosításra

  • HVG

Szűk egy hónapja maradt a cégeknek és az egyéni vállalkozóknak arra, hogy igazodjanak az új TEÁOR-besorolásokhoz, és módosítsák alapirataikat.



TEÁOR 2008, a gazdasági társaságokról szóló új törvény (Gt.) - ezek a legfrissebb vállalati, vállalkozói szitokszavak. Méghozzá amiatt, mert közeleg a július 1-jei határidő, ameddig mindenképpen fel kell keresniük egy cégjoggal foglalkozó ügyvéd irodáját. Ugyanis már annak eldöntése is komoly szakértelmet kíván, van-e valami teendő a társasági, illetve a vállalkozói alapiratokkal kapcsolatban.

Mindez a 2006. július 1-jétől hatályba léptetett új Gt.-vel kezdődött. Ez eredetileg szigorú szankciót, a cég-nyilvántartásból történő törlést helyezte kilátásba azoknak, akik tavaly szeptember 1-jéig nem igazították az új törvényhez társasági okirataikat. Aztán kiderült, hogy megint nem a jogkövető magatartás a nyerő, ugyanis a törvényhozás haladékot adott: pár hónappal az eredeti határidő lejárta előtt 2008. július 1-jére tolta ki a legvégső terminust. Egyúttal szűkítették a kötelezően előírt módosítások körét, bizonyos esetekben csökkentették a befizetendő illeték összegét, és a szankciónak, azaz a cég törlésének is búcsút intettek.

Mindezek tetejébe idén január 1-jétől az EU minden tagországra kötelező érvényű rendelete nyomán új tevékenységi ágazati osztályozási rendszer (TEÁOR) lépett életbe idehaza is, amelyet úgyszintén érvényesíteni kell a cégiratokban. A határidő ennek elvégzésére az első cégadatváltozás, de legkésőbb 2008. július 1-je.

A teljes cikket olvassa el az e heti HVG-ben!
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kivás vállalkozás lakóingatlant értékesített

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Ázsiós tőkeemelés

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Ajándék kupon

dr. Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink