hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Távfűtés: az MSZP még nem csökkentené az áfát

  • MTI

Nem szerepel az MSZP azonnali intézkedési tervei között a távfűtés áfakulcsának csökkentése - közölte Szanyi Tibor aki elmondta azt is, más intézkedések viszont lesznek, az áfacsökkentéshez hasonló mértékű tehercsökkentés várható.

 

"A takarékosság és a hatékonyság javítása érdekében további erőfeszítések történnek, úgy a programok, mint a jogszabályi környezet terén. Abban is egyetértés született, hogy azonnali intézkedések is szükségesek, azonban ezek sorában az áfakulcs csökkentése nem szerepel" - szerepel a szocialista frakció távfűtési ad hoc munkacsoportjának vezetője kommünikéjében. A távfűtés jelenleg a 20 százalékos áfakulcs alá tartozik, az MTI információi szerint ezt javasolták volna csökkenteni öt százalékra.

Szanyi Tibor kitért arra, hogy munkacsoportja üdvözli a frakció és a kormány közötti megállapodást, ami a távhőprobléma megoldását célozza. "Az intézkedések pontos tartalmát és menetrendjét június során határozza meg egy tárcaközi testület, amelynek munkájában a frakció képviselője is részt vesz" - olvasható a szocialista politikus közleményében.

Szanyi Tibor úgy fogalmazott, többórás tárgyalást követően az a többségi álláspont alakult ki a keddi esti frakcióülésen, hogy az áfatörvény módosítása több problémát okozna, mint amennyi hasznot hozna. Hozzátette: azonnali intézkedések lesznek, szándékaik szerint hasonló mértékű teherenyhítés lesz, mint amekkora az áfacsökkentés lett volna.

Az áfacsökkentés közel 20 milliárd forintos nagyságrendű lett volna – mondta a politikus. Megjegyezte, az EU-val való egyeztetés miatt az általános forgalmi adó kulcsának csökkentésére 2009. január elseje előtt nem kerülhetett sor, más intézkedések azonban korábbi időpontban is bevezethetők.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

A kft. eladásra került – mi a teendő ilyenkor?

Pölöskei Pálné

adószakértő

Háromoszlopos beszámoló?

Pölöskei Pálné

adószakértő

Parkolás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink