hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Az utánfutóra szerelt óriásplakát és a 18 százalékos szja

  • MTI

Kéthetes kampányba kezd az adóreform érdekében a Magyar Demokrata Fórum - jelentette be a párt parlamenti frakcióvezetője, Herényi Károly pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.

 A politikus a Mikszáth Kálmán téren leleplezte az "Egy kulcs a megoldáshoz: szja 18 százalék" feliratú plakátot, amelyet a kampány részeként a tervek szerint elvisznek minden megyei jogú városba. Herényi Károly indoklásként elmondta, hogy Magyarország ideje drága, nem tud még két évet várni. Hozzátette: nincs idő a "bársonyos semmittevés két esztendejére".

A frakcióvezető szerint meg kell reformálni a versenyképtelen adórendszert, ami jelenleg a jövedelmek 54 százalékát az állam kezébe adja. Úgy vélte, a reform nélkül tovább nő az ország lemaradása és romlanak versenypozíciói.

Herényi Károly emlékeztetett arra, hogy az ügyben ötpárti egyeztetést kezdtek. Bár szerinte úgy tűnik, hogy az MSZP nem hajlandó elmozdulni az álláspontjáról, az MDF frakcióvezetője lát esélyt arra, hogy a négy ellenzéki párt el tudja dönteni ezt a kérdést.

Makay Zsolt, az MDF alelnöke a kampány technikai részleteit ismertetve közölte: 170 óriásplakáton és 100 egyéb felületen jelennek majd meg a következő két hétben. Az MTI kérdésére elmondta: a most bemutatott utánfutóra szerelt óriásplakát hétfőn valószínűleg Salgótarjánból indul és a kampány végén Budapestre érkezik vissza. A kampány költsége áfa nélkül 3 millió forintot tesz ki.

A sajtótájékoztató után az újságíróknak kiosztott háttéranyag szerint megfontolandó, tárgyalási alapként kezelendő javaslatot fogalmazott meg Simor András jegybankelnök, aki 2000 milliárd forintos kiadáscsökkentést tart szükségesnek. Az írás kitér arra, az MNB három korábbi elnöke, Járai Zsigmond, Surányi György és Bod Péter Ákos is egyetértett abban, hogy az állami újraelosztás jelenlegi 50 százalékos mértékét 40 százalékra kell csökkenteni.

Az MDF fontosnak tartja megemlíteni, hogy a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége határozott és koncentrált adócsökkentést szorgalmazott nemrégiben, míg a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara 500 milliárd forintos kiadáscsökkentést és 250 milliárd forintos adóátcsoportosítást javasolt.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Devizában kapott kölcsön kamata

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink