hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Transzferár: több ellenőrzés, hibák a dokumentációkban

  • adozona.hu

Míg hazánkban az adóhatóság egyre fokozottabb figyelmet fordít a transzferárak vizsgálatára, a tapasztalatok szerint továbbra is csak a vállalatok 80 százaléka készítette el kapcsolódó dokumentációját - figyelmeztet az Ernst & Young.


Magyarország transzferárazás kérdésében a tanulási folyamat elején jár. Ez igaz úgy az APEH-re, mint a vállalatokra egyaránt. Bár 2003-óta van rá magyar törvényi szabályozás, tapasztalataink szerint mindeddig csak a vállalatok megközelítőleg 80 százaléka készítette el transzferár dokumentációját, melyek kb. fele nem teljeskörű, vagy nem felel meg a hazai elvárásoknak – olvasható az Ernst & Young közleményében. 

A pénzügyi beszámolókban rejlő adókockázatokat egyre pontosabban kell bemutatni itthon és külföldön egyaránt. Ezt a kockázatot csökkenteni lehet egy, a transzferárakra vonatkozó megállapodással (APA), amely az adóhatóságot is köti a későbbi a vizsgálatok során. A nemzetközi trendekkel egyezően, de attól jelentősen elmaradva, itthon is egyre nagyobb érdeklődés van a "jövőre vonatkozó garancia", vagyis az APA iránt – összegez a könyvvizsgáló cég. 

Az ellenőrzés fokozódása és következményei
Mivel a transzferár- nyilvántartásra vonatkozó szigorodó előírások egyre inkább a vállalatokat teszik felelőssé azért, hogy a transzferárazás adókötelezettségeikre gyakorolt hatásait kimutassák, nagyobb pontosságot igényel részükről a kapcsolódó pénzügyi kockázatok kezelése. Ez különösen nehéz akkor, amikor nagyobb az esély a transzferár-képzési politika és gyakorlat adóhatóság általi ellenőrzésére. 

„Magyarországon azt tapasztaljuk, hogy az elmúlt hónapokban érzékelhetően megnőtt az adóellenőrzések száma, és kivétel nélkül mindenhol kérték a transzferár-dokumentációt. Az Ernst & Young által figyelemmel kísért adóvizsgálatoknál az APEH által tett megállapítások indokai főként a dokumentáció hiánya ill. formai hibái, és csak kisebb részben a közgazdasági elemzések eltérő értelmezései voltak. Még ha az árakat rendben is találták, az APEH több esetben százmilliós nagyságrendű mulasztási bírságot próbált kivetni dokumentációs hiányosságok miatt” – magyarázza a hazai tapasztalatokat Szabó Dénes, az Ernst & Young transzferárazásért felelős adópartnere.
Hazánkban a nagyobb vállalkozások szinte biztosak lehetnek abban, hogy az elkövetkező két év folyamán az adóhatóság megvizsgálja transzferáraikat.Magyarországon sok gazdasági vezető bízik a külföldön készített és általa még nem látott dokumentációban, ám ezek egyike sem adható át az APEH-nek a büntetés kockázata nélkül. A külföldön készített transzferár-dokumentációk még ha tartalmilag rendben is vannak, soha nem felelnek meg a magyar formai szabályoknak – olvasható a sajtóanyagban. 

Sokan felvetik, hogy a nemzetközi vállalatok helytelen transzferárak alkalmazásával viszik ki Magyarországról a profitot. Ennek pont az ellenkezőjét állítja a német adóhatóság: szerintük túl sok nyereség maradt egyes német tulajdonú magyar leányvállalatoknál. „Több német tulajdonú vállalatnál tapasztaltuk, hogy Németországban az adóhatóság az ott csak most levizsgált, itthon már régen lezárt időszakokkal kapcsolatban tesz adóalap-növelő transzferár-módosításokat, amit itthon bonyolult eljárás és APEH ellenőrzés után lehet esetleg a társasági adóalapból utólag levonni” – mondja Szabó Dénes.

A nemzetközi felmérés fontosabb megállapításai
► Az Ernst & Young transzferárazással foglalkozó, kétévente végzett globális felmérésében 2007-ben a megkérdezett adóigazgatók majdnem fele (40%) a transzferárazást jelölte meg a számára legfontosabb adózási problémának.
► A terület fontosságát jellemzi, hogy a válaszadók 87 százaléka szerint a pénzügyi beszámolókra vonatkozó előírások szigorodása miatt a transzferárazás számottevő kockázatot jelent a beszámoló készítése során.
► A felmérésben részt vett vállalatok csupán 21százalékának van APA megállapodása, ám ezek 86 százaléka újra belevágna egy ilyen eljárásba, amely jól tükrözi a megállapodás iránti elégedettségüket.
► A válaszadók 52 százalékánál volt transzferár-ellenőrzés 2003 óta, melynek több mint fele megállapítással zárult.
► A vezetők több mint fele (53%) állította, hogy emelkedtek a transzferár-képzési előírásoknak való megfelelés költségei, miközben a megkérdezettek úgy gondolják, az adóhatóság a következő két év folyamán megvizsgálja transzferáraikat.
► A felmérés szerint a multinacionális vállalatoknak csupán fele hangolja össze belső vám és transzferár elszámolási rendszereit az egyes tranzakciók után. Ez azért is meglepő, mert a megkérdezett vállalatok egyharmada tudatában van annak, hogy a transzferár-képzés ellenőrzése során az adó- és vámhatóságok információt cserélnek, konzultálnak egymással.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Átalányadózó őstermelő

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Őstermelő helyi iparűzési adó 2023

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Őstermelő iparűzési adó megosztása

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink