hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Kapcsolt vállalkozások: mely szerződésekre kell transzferár-nyilvántartás?

  • dr. Marosi Andrea

A sok fejtörést okozó kapcsolt vállalkozási viszonyban megkötött szerződések minősítéséről a PM és az APEH közös tájékoztatót adott ki. Ennek segítségével könnyebben megítélhető, hogy egy adott ügyletre vonatkozóan kell-e transzferár-nyilvántartást készítenünk.

A 18/2003 PM rendelet szerint, ha kapcsolt viszonyban álló felek szerződést kötnek, akkor a szerződésben foglalt eszköz (szolgáltatás) piaci árának meghatározására kötelesek transzferár-nyilvántartást készíteni a teljesítés évéről szóló adóbevallás benyújtásáig. 

Amennyiben az adózó a kapcsolt viszony létesítése előtt kötött szerződést, akkor csak abban az esetben köteles az ügyletre vonatkozóan a dokumentációt elkészíteni, ha a szerződéses feltételek a kapcsolt viszony létrejöttét követően módosították vagy az adott termék (szolgáltatás) piaca megváltozott. A fenti – rendeletben szabályozott – kérdés mellett a gyakori az a fordított helyzet is, amikor a szerződés megkötésekor a felek kapcsolt viszonyban állnak, de ez a szerződés még a teljesítése előtt megszűnik. Az APEH és a PM iránymutatása alapján ebben a helyzetben is el kell készíteni a nyilvántartást mindazon évekre, amelyekben a kapcsolt félként kötött szerződés alapján teljesítés történt, függetlenül attól, hogy a teljesítés időpontjában milyen viszonyban állnak a vállalkozások. 

A kapcsolt vállalkozási viszonyt minden szerződéskötés és -módosítás esetében egyedileg kell minősítenie a cégeknek, így tudják a legalacsonyabb szintre csökkenteni adózási kockázatainkat.


Kerényi Máté Fülöp 
Kolchis Kft.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Átalányadózó őstermelő

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Őstermelő helyi iparűzési adó 2023

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Őstermelő iparűzési adó megosztása

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink