hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Vörös szőnyeget és kevesebb adónemet a vállalkozóknak

  • adozona.hu

Egyszerűbb, áttekinthető adórendszer, a vállalkozások adminisztratív terheinek csökkentése, a gazdasági kilátások javulása, az adónemek számának csökkentése – többek között ezek a javaslatok hangzottak el a Gazdasági Versenyképességi Kerekasztal mai ülésén, ahol két tanulmányt mutattak be.

A cégméret és az alkalmazottak számának növekedése ugrásszerűen megnövelheti a fizetendő adófajták számát – hangzott el a Pécsi Tudományegyetem docensének előadásában. Szerb László, a Közgazdaságtudományi Kar munkatársa arról is beszámolt, egy 100 „tipikus kisvállalatot” (maximum 49 alkalmazott és 50 millió forintos bevétel) vizsgáló minta eredményei szerint átlagosan 12 adót fizetnek a cégek, legtöbbet foglalkoztatási adók (7) címén. A felmérés azt is kiderítette, hogy a tájékozódás is igen sok időt vesz el a cégvezetőktől, leginkább az internetes keresés, a könyvelővel folytatott konzultáció és a témához kapcsolódó sajtó olvasása foglalja le őket, de a listán szerepelt még az APEH megkeresése és a szakmai továbbképzés is.

A kutatócsoport a „leginkább időrabló feladatokat” is sorra vette, eszerint a számlák előkészítése és a könyvelővel történő egyeztetés a legidőrablóbb, ezt követi a bevallás elkészítése, a pénztárkönyv vezetése és a jogszabálykövetés. A kutatásban résztvevők vállalkozók a bevallások egyszerűsítését, az elektronikus ügyintézést, a hatékonyabb APEH-tájékoztatást, az adóneme számának csökkentését és a jogszabályi környezet stabilitását említették mint üdvös és kívánatos változást. A kutatócsoport javaslata is többek között erre rímel: csökkentés az adóneme számában, a kivételekben, direkt költségekben, a felesleges adminisztráció megszűntetése.

A gazdasági kilátások javítása, az ellenőrzések hatékonyságának növelése, a jogszabály-követők támogatása és társadalmi szemléletváltás – egészítette ki az első előadást Lukács János, a Budapesti Corvinus Egyetem kutatócsoportjának képviseletében. Előadásában kitért arra is, hogy dicséretes az Európai Uniós irányelvek követése, de szem előtt kell tartani, hogy azok sem mindig következetesek. Hangsúlyozta a társadalmi szemléletváltás fontosságát és az adóelkerülést támogató üzleti kultúra változásának szükségességét.

Fontos kívánalomként említették a szakemberek az átlátható, hosszú távra szóló, világos, érthető adótörvények nélkülözhetetlenek a hatékonyabb adózás érdekében. Az adóbevallás egyszerűsítése és a felesleges adatkérés megszüntetése is szükséges lenne.

Az adóreform elmaradását konstatálva a megszólalók adózással kapcsolatos adminisztratív terhek csökkentését kulcsfontosságúnak tartották a kis- és középvállalatok versenyképességének biztosításához, mert adminisztrációs terheiknek 50 százaléka az adózással kapcsolatos.  Francia példára utalva elhangzott, hogy a francia nemzeti fejlesztési terv egyik szakembere úgy nyilatkozott: a vállalkozók elé vörös szőnyeget kellene teríteni, mert csak gazdag válllakozások tehetnek gazdaggá egy országot.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink