hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Kerekítési szabályok a pénztárgépek átállításában

  • adozona.hu

Március 1-jétől kivonja a Magyar Nemzeti Bank a készpénzforgalomból az 1 és 2 forintos érméket. A kerekítés miatt változatlan módon használható tovább az a pénztárgép, amelynél a felhasználók nem tudják a bizonylatokon (pl. nyugta, egyszerűsített számla) feltüntetni a ténylegesen fizetendő összeget, csupán a bizonylat tételeinek számszaki végösszegét – olvasható az APEH közleményében. A jogszabály bankkártyával történő fizetés esetén sem zárja ki a kerekítés lehetőségét, erről azonban a vásárlókat előre tájékoztatni kell.

A kerekítés szabályairól a 2008. évi III. törvény rendelkezik. A törvény nem írja elő kötelező jelleggel a kerekített – ténylegesen fizetendő – összeg, illetve a kerekítési különbözet bizonylaton (nyugtán, egyszerűsített adattartalmú számlán) való feltüntetését, mivel a kerekítési különbözet nem minősül vagyoni előnynek vagy hátránynak. A jogszabály bankkártyával történő fizetés esetén sem zárja ki a kerekítés lehetőségét, erről azonban a vásárlókat előre tájékoztatni kell.

A március 1-jétől érvényes új szabályok szerint a forintban, készpénzzel – bankjegy vagy érme átadásával – történő fizetés esetén, ha a fizetendő végösszeg nem 5 forintra vagy annak többszörösére végződik, akkor az alábbiakban meghatározott kerekítési szabály alapján kell a fizetendő összeget megállapítani és kiegyenlíteni:

- a 0,01 forinttól 2,49 forintig végződő összegeket lefelé, a legközelebbi 0
- a 2,50 forinttól 4,99 forintig végződő összegeket felfelé, a legközelebbi 5
- az 5,01 forinttól 7,49 forintig végződő összegeket lefelé, a legközelebbi 5
- a 7,50 forinttól 9,99 forintig végződő összegeket felfelé, a legközelebbi 0
forintra végződő összegre kell kerekíteni.

A kerekítési különbözetek összege egyéb bevétel vagy ráfordítás jogcímén számolható el, melyről a vállalkozásoknak a készpénzkezelési szabályzatukban kell rendelkezniük. A kerekítési különbözet az általános forgalmi adónak nem képezi alapját.

Változatlan pénztárgép használat

Az adóhivatal közleménye szerint az a pénztárgép változatlanul tovább használható, amelynél a felhasználók nem tudják (nem akarják) a bizonylatokon (pl. nyugta, egyszerűsített számla) feltüntetni a ténylegesen fizetendő összeget, csupán a bizonylat tételeinek számszaki végösszegét. Ebben az esetben a kerekítést a készpénz átvételekor a pénztáros végzi el.

A készpénzkezelési szabályzatukban azonban rendelkezniük kell a kerekítésből eredő pénztár többlet vagy hiány kezeléséről, szabályozni kell az ellenőrzés gyakoriságát és módját. 

A pénztárgép működtető programjának módosítása

Amennyiben a pénztárgép-használók szerepeltetni kívánják a bizonylatokon (pl. nyugta, egyszerűsített adattartalmú számla) a ténylegesen fizetendő összeget, akkor a programot módosítani kell. Erre azonban kizárólag a pénztárgép forgalmazók a jogosultak.

A pénztárgép működtető program módosítására a készülék forgalmazója jogosult, és azt engedélyeztetni kell az Országos Pénztárgép és Taxaméter Technikai Bizottságnál (OPTTB). A módosítás kizárólag érvényes forgalmazási engedélyű pénztárgépeket érinthet. A pénztárgépet használó eldöntheti, hogy szeretné-e a kerekítést kezelni tudó szoftvert telepíteni a pénztárgépére. Az adóhatóság a programmódosításban érintett pénztárgépek szabályszerű működését folyamatosan ellenőrzi – hangsúlyozza az APEH közleménye.

Taxaméterek

Taxaméterek esetében a kerekítést programmódosítással, vagy tarifa beállítással úgy lehet megvalósítani, hogy az egységugrás értéke 5 forint vagy ennek egész számú többszöröse legyen, illetve az egyes tarifák értékeit 0 vagy 5 forintra végződően kell kerekíteni.

A kerekítéssel összefüggésben részletesebb tájékoztatást az APEH honlapján találhatnak az érintettek.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Családi gazdaság kilépő tagja

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Munkabért terhelő párhuzamosan több letiltás

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink