hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Ausztria: 4,3 milliárd euróval nőtt az adóbevétel tavaly

  • MTI

Az előzetes számítások szerint 4,3 milliárd euróval több adóbevételhez jutott tavaly az osztrák szövetségi kormány 2006-hoz képest. A pénzügyminisztérium kasszájába befolyt összeg - amennyiben az adatokat véglegesítik - 1,5 milliárddal múlta felül a költségvetési előirányzatot.

A szakértők véleménye egybecseng: a bevétel-növekedés elsősorban a jó gazdasági konjunktúrának köszönhető. Ugyanakkor arra nem lesz elegendő, hogy az államháztartási hiányra vonatkozó célkitűzést, amely a hazai össztermék (GDP) 0,7 százalékában jelölte meg a 2007-re tervezett deficit mértékét, érdemlegesen "túlteljesítsék", azaz még inkább lefaragjanak belőle. A hiány várhatóan az előirányzott szinten marad. Ennek legfőbb oka az, hogy a szövetségi kormánnyal ellentétben a tartományok nem tudták teljesíteni költségvetési célkitűzéseiket, és ismét túlköltekeztek. 

Az adótöbblet oroszlánrésze - 1,6 milliárd euró - az előzetes kimutatások szerint a jövedelmi adókból származik, egyenes következményeként a javuló foglalkoztatottságnak (a munkanélküliségi ráta tavaly őszre 4,3 százalékosra süllyedt az alpesi országban). A tőkehozadék - osztalékok és kamatok - után fizetett adókból 773 millió eurós többlet keletkezett, míg a társaságiadó-bevételeknél 241 milliós pluszt könyvelhetett el a pénzügyminisztérium 2006-hoz viszonyítva. 

A költségvetési deficit eltüntetése, illetve többlet produkálása főképpen a 2010-re tervezett, nagyszabású adóreform finanszírozása miatt fontos. A kormány ugyanis jelentős csökkentéseket és kedvezményeket helyezett kilátásba. Az átalakítás keretében nemcsak az 1989 óta változatlan adósávokat módosítanák, hanem az adókulcsokat is, jóllehet a nagykoalíciót alkotó két párt, a szociáldemokrata SPÖ és a néppárti ÖVP eltérő hangsúlyokat fogalmaz meg. Az előbbi elsősorban az alacsony jövedelmű rétegeket és a középosztályt "tehermentesítené", az utóbbi a magas jövedelemmel rendelkezőknek is juttatna a kedvezményekből. 

A szakértők némileg borúlátóak, és két tényre hívják fel a figyelmet. Az egyik annak veszélye, hogy a banki szférából begyűrűző válság, a pénzpiacok felbolydulása miatt a gazdasági bővülés is megtorpanhat, és a bevételek elmaradhatnak a tervezettől. A másik az, hogy a kormány már előre "kiköltekezett": 2008-ra 1,2 milliárd eurót hagyott jóvá egyebek között a nyugdíjak, a gyermekgondozási támogatások és a köztisztviselői fizetések emelésére, valamint infrastrukturális beruházásokra és a tartományokkal kötött pénzügyi-kiegyenlítő megállapodásokra.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink