hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

APEH: az adótanácsadók és az ügyvédek nincsenek a vagyonosodási vizsgálatok célkeresztjében

  • adozona.hu

Az APEH visszautasítja azokat a találgatásokat, hogy valamely szakmai csoportot kiemelten célkeresztbe venné – közölte az adóhivatal közleményben reagálva a napokban megjelent sajtóhírekre, miszerint az idén az APEH azokat az adótanácsadókat, vagy ügyvédeket veszi célba a személyi jövedelemadó bevallások alapján indítandó utólagos ellenőrzései során, akik eddig az ilyen vizsgálatok érintettjeit képviselték. Azt, hogy az szja-vizsgálatok milyen területekre koncentrálnak, február 20-ig hozzák nyilvánosságra.

"Bizonyos sajtóorgánumok a vagyonosodási vizsgálatokat már nem először próbálják a valósághoz nem illeszthető körítéssel „tálalni” olvasóik előtt. Legutóbb az egyik napilap hivatkozott „piacon keringő hírekre”, amelyek szerint az idén az APEH azokat az adótanácsadókat, vagy ügyvédeket veszi célba a személyi jövedelemadó bevallások alapján indítandó utólagos ellenőrzései során, akik eddig az ilyen vizsgálatok érintettjeit képviselték” – áll az APEH közleményében.

Az adóhatóság már többször nyilvánosságra hozta, hogy milyen jellegű kockázatelemző programok alapján választja ki azokat az adózókat, akiknél a felmerült gyanús körülmények miatt sor kerülhet a személyi jövedelemadó utólagos ellenőrzésére. Ilyen körülmény lehet például nagy értékű ingó-, vagy ingatlan vásárlása olyan adózónál, aki minimálbéren van bejelentve. Vagyis a vizsgálatok az eltitkolt jövedelmek felderítésére koncentrálnak, a személyi jövedelemadózás alól kivont jövedelmek feltárására hivatottak – hangsúlyozza az APEH. 

A vagyonosodási vizsgálatok során az adózók mellett képviselőként közreműködő adótanácsadók, adószakértők, könyvelők, illetve ügyvédek az esetek többségében az adóhatóság munkáját is elősegítik azzal, hogy az adószakmai szabályok ismeretében professzionális módon segítik ügyfeleiket jogaik érvényesítésében, kötelezettségeik teljesítésében. 

A közlemény ugyanakkor kiemeli: azt, hogy az szja-vizsgálatok mellett milyen területekre koncentrál idén az ellenőrzéseknél az APEH, a törvény szerint február 20-ig kell nyilvánosságra hozni, és ezt addig – az elmúlt évekhez hasonlóan – meg is teszi.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Növénybiztosítás díjbekérő, számla?

Nagy Norbert

adószakértő

Autóbérlés 3. országbelinek

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink