hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Baranyai cégek 62 millió forint támogatást zsebeltek be az APEH-től jogatalnul

  • MTI

A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) vádemelést javasol az ügyészségnek azon két baranyai cég vezetői ellen, akik 2005-ben 62 millió forint állami támogatást vágtak zsebre jogosulatlanul csökkent munkaképességű dolgozók alkalmazásával - közölte az NNI pénzügyi nyomozója Pécsett.

A november végén zárult nyomozás eredményeként a két vállalat hat Tolna megyei illetőségű tulajdonosával, vezetőjével szemben jogosulatlan gazdasági előny szerzése és közokirat hamisítás miatt indítványoztunk vádemelést az illetékes ügyészségnél - mondta Simon Róbert. Hozzátette: a gyanúsítottak szabadlábon védekezhetnek, de ha tettük bebizonyosodik, öt év szabadságvesztéssel is büntethetők.

Utalt rá, hogy a feltételezett elkövetők 2005 nyarán alapították első vállalkozásukat ruházati termékek készítésére és csavarelemek válogatására. A munkára komlói, bátai és nagymányoki telephelyükön négyszáz csökkent munkaképességű alkalmazottat foglalkoztattak, akik után 70,2 millió forint támogatást igényeltek és kaptak az APEH-től, de ebből csak 26 milliót fizettek ki munkabérként, a többit eltették.

Amikor az év végén a hatóság vizsgálódni kezdett náluk, még egy céget alapítottak, amely ugyanezen címen újabb 18 millió forint támogatást igényelt és kapott. Itt azonban már semmilyen gazdasági tevékenység nem folyt, a cél kizárólag a dotáció megszerzése volt. Amint a pénzt megkapták, a cégeket két személynek pénzért eladták - mondta el Simon Róbert.

A nyomozó szerint az NNI a két éven át tartott nyomozás során több mint négyszáz tanút hallgatott meg. A gyanúsítottak közül ketten egy évet, egy társuk másfél hónapot töltött előzetes letartóztatásban. A jogosulatlanul szerzett pénz nem került elő, a két cég egykori alkalmazottai polgári peres úton próbálhatják behajtani elmaradt fizetésüket.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Követelés vásárlása és elengedés

Pölöskei Pálné

adószakértő

De minimis támogatás

Pölöskei Pálné

adószakértő

Víz- és áramdíj anyagköltség-e?

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink