hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A Románia adókedvezményekkel csalogatná haza vendégmunkásait

  • MTI

A román kormány azt fontolgatja, hogy adókedvezményekkel és különböző juttatásokkal csalogatja haza a külföldön dolgozó románokat - jelentette be szerdán Paul Pacuraru munkaügyi miniszter.

A tárcavezető jelezte: a kormány olyan stratégián dolgozik, amelynek fő célja meggyőzni a külföldre kitelepedett vendégmunkásokat arról, hogy érdemes hazatérniük.

A romániai fizetések jócskán a külföldi kereseti lehetőségek alatt vannak. Ezért a terv kidolgozásával megbízott, Calin Popescu Tariceanu miniszterelnök felkérésére több mint két hónappal ezelőtt megalakult szakértői munkacsoport több javaslatot tesz majd a kormánynak. 

E szerint a hazatérők mentesülhetnek egy ideig a jövedelemadó és a társadalombiztosítási járulék kifizetése alól, illetve csökkenthetik a munkanélküliségi járulékot.

Pacuraru szerint azt is fontolgatják, hogy a legalább egy-két évet külföldön alkalmazott és hazatért vendégmunkásoknak egyszeri támogatást folyósítsanak, és megtérítik az útiköltségüket. De figyelembe veszik még azt a lehetőséget is, hogy esetleg cégalapítási kedvezményeket és vállalati adókönnyítéseket biztosítsanak számukra.

A miniszter arra figyelmeztetett, hogy leállhat az ország gazdasági fejlődése, ha Románia nem oldja meg minél hamarabb a jelenleg létező akut munkaerőhiányt.

Jelenleg körülbelül 2 millió román dolgozik külföldön, de az őket fogadó országok hatóságainak becslése szerint valós számuk a négy milliót is elérheti.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kapcsolt vállalkozás?

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

Adószámos magánszemély könyvkiadó

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink