hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Hány nap alatt lehet Bulgáriában céget alapítani és mennyiért?

  • dr. Marosi Andrea

A Világbank csoport „Doing Businnes – 2006” tanulmány alapján, amely egy üzleti vállalkozás elindításának és működtetésének lehetőségei alapján rangsorolja az országokat, Bulgária az összesített rangsorban a 175 országból az 54-ik helyet foglalja el.

A tanulmány többek közt kitér a vállalkozás elindításának egyszerűségének bemutatására is. Ez alapján Bulgáriában átlagosan 32 nap alatt lehet elindítani egy üzleti vállalkozást, a folyamat 9 lépésből áll és költsége 55 ezer forint körül van.

A bolgár jog gazdasági társaságok és egyéb gazdálkodó szervezetek létrehozását teszi lehetővé. A gazdasági társaságok kereskedelmi társaságok, szövetkezetek és polgárjogi társaságok lehetnek.

A gazdasági társaságok alapítását az 1991. július 1-én életbe lépett törvény szabályozza. A külföldiek gazdasági tevékenységét Bulgáriában a Külföldi Befektetőket Védő Törvény (KBVT) is szabályozza. A közhasznú társaságok és a szövetkezetek létrehozásáról külön-külön törvények rendelkeznek. 

A Kereskedelmi Törvény öt fajta kereskedelmi társaság alapítását szabályozza:
• SD - Szabiratelno druzsesztvo (kkt - közkereseti társaság)
Két vagy több főből áll, akik közös cég alatt foglalkozásszerűen kereskedelmi tevékenységet végeznek. A társult tagok egyetemlegesen és korlátlanul felelnek. A közkereseti társaság cége a családi nevekből, illetve egy, vagy több társcégéből áll. 

• KD - Komanditno druzsesztvo (bt - betéti társaság) 
KD/Bt - betéti társaság. A társaság cégérének tartalmaznia kell a betéti társaság megjelölést vagyis röviden - KD. 

• OOD - Druzsesztvo sz ogranicsena otgovornoszt (kft - korlátolt felelősségű társaság)
A cég megnevezésében szerepeltetni kell az OOD rövidítést. Ha egy személy a cég kizárólagos tulajdonosa, a cég megnevezésében szerepeltetni kell az EOOD rövidítést (egy-személyes kft). Bulgáriában a leggyakoribb vállalkozási forma. Az előírt alaptőke nem lehet kevesebb mint 5 000 leva. A törvény nem foglalkozik azzal, hogy milyen arányban van a készpénz-apport összetétele az alaptőkében. Az alaptőkét szabadon fel lehet használni. Kft. tagja lehet minden természetes vagy jogi, bel- vagy külföldi személy. A törzstőkének egy vagy több tulajdonosa lehet függetlenül attól, hogy belföldi vagy külföldi, ill. jogi vagy természetes személyről van szó.

A társasági szerződésnek tartalmaznia kell:
- a társaság nevét és székhelyét;
- a vállalkozás tárgyát és a társasági szerződés határidejét;
- az alapító tagok nevét - címét (székhelyét);
- a törzstőke összetételét és a tagok közötti megoszlását.

A cégbejegyzéshez csatolni kell:
- a társasági szerződést (nem szükséges a közjegyző előtti aláírás!);
- a cégalapításról (a társasági szerződés elfogadásáról) és az ügyvezető kijelöléséről szóló jegyzőkönyvet;
- az ügyvezető aláírási címpéldányát;
- a törzstőke befizetéséről szóló igazolást (igazolásokat);
- a cégbejegyzéshez szükséges díjak befizetéséről szóló igazolásokat;
- cégbejegyzési kivonatot (ha az alapító tag jogi személy). 

• AD - Akcionerno druzsesztvo (rt - részvénytársaság) 
Legalább két személy (természetes vagy jogi személy) alapíthat rt-t. A törvény által meghatározott esetekben részvénytársaságot egy személy is alapíthat (EAD). A részvénytársaság cégérének tartalmazni kell az AD megjelölést.

Az rt. alaptőkéje nem lehet kevesebb 5 millió levánál, ha a társaság részvényjegyzéssel alakul és 1 millió levánál kevesebb, ha jegyzés nélkül történik. Egy részvény minimális névértéke 100 leva. A nagyobb névértékű részvényeknek 100-al oszthatónak kell lennie. 

• KDA - Komanditno druzsesztvo sz akcii (részvényekkel működő bt.)
Társasági szerződés alapján jön létre, amikor a korlátolt felelősségű társak befizetéséért részvényeket adnak ki. A korlátolt felelősségű tagok száma nem lehet háromnál kevesebb. A társaság cégnevében szerepeltetni kell a KDA rövidítést.

Ezt a kereskedelmi társaságot a korlátlanul és korlátlan felelős tagok alapítják, kidolgozzák az alapszabályt, és összehívják az alapító közgyűlést. A befizetések nagyságát az alapszabályban határozzák meg. A korlátlan felelősségű tagok befizetései nem lehet az alaptőke egy tizedénél kevesebb. A részvényekkel működő betéti társaság szervei és irányítása megegyezik a részvénytársaság egylépcsős irányítási rendszerével. A közgyűlésen csak a korlátolt felelősségű tagoknak van szavazati joguk. A korlátlan felelősségű tagok csak tanácskozási joggal rendelkeznek. Az igazgatótanács korlátlanul felelős tagokból áll. Egyébként e társasági formánál a részvénytársaság szabályait kell alkalmazni. 

A felsorolt kereskedelmi társaságok mindegyike jogi személy, ezektől eltérő kereskedelmi társaságot Bulgáriában nem lehet alapítani. 

1 vállalkozás: 27 adófizetési kötelezettség
Bulgáriában egy év alatt 27 fajta adófizetési kötelezettsége keletkezik egy vállalkozásnak, amely az elért profit 40,7 százalékát teszi ki: 

Adónem
Kifizetések száma
Ráfordított idő (óra)
Törvény által előírt adókulcs
A számítás alapja
Adó-
kötelezettség a profit %-ban
áfa
1
288
20%
hozzáadott érték
60,6
TB-járulékok
12
288
30,05%
bruttó bér
31,4
Társasági adó
4
40
15%
 adózandó jövedelem
7,4
Szemét-díj
1
-
1%
könyv szerinti érték
1,5
Vagyonadó
4
-
0,15%
könyv szerinti érték
0,2
Útadó
2
-
BGN 10 tonnánként
gépjármű súlya
0,1
Gépjármű adó
2
-
BGN 10 tonnánként
gépjármű súlya
0,1
Természetbeni juttatások
1
-
20%
bruttó kiadások
 
Összesen:
27
616
 
 
40,7






















Forrás: Világbank, 2006

Az Ernst&Young „Doing business in Bulgaria – 2006” tanulmánya többek közt kitér a bolgár adórendszer ismertetésére is. Kodifikációs és harmonizációs munka eredményeként az új adó- és társadalom-biztosítási törvény 2006. január 1-től hatályos Bulgáriában. A törvény meghatározza az adóalanyi köröket, az adó kivetésének és beszedésének szabályait, valamint az adóhatóság szervezetét és jogosítványait is tartalmazza. A Nemzeti Állami Jövedelem-Ügynökség 2006 január 1-től működik, az adóhatósági és a társadalombiztosítási feladatokat látja el.

Személyi jövedelemadó
A bolgár szja-törvény értelmében belföldinek minősülnek a Bulgáriában állandó lakcímmel rendelkező személyek, valamint azon személyek, akik egy évben legalább 183 napot tartózkodnak Bulgáriában és összevont jövedelem alapján adóznak. Akik a fenti előírásoknak nem felelnek meg, külföldinek minősülnek és a Bulgáriában szerzett jövedelmük után forrásadót fizetnek.

Az adórendszer progresszív felépítésű, az adóelőleget a munkaadó havi bontásban utalja az állami költségvetés számára, az éves szja-kötelezettség kiszámítása a munkaadó kötelezettsége. 2006-os évben az adóteher számítása az alábbi adósávok és adókulcsok segítségével történt a munkaviszonyból származó jövedelmek után:

Havi jövedelem (BGN)
Adófizetési kötelezettség
180 BGN-ig
Adómentes
150 – 280 BGN
20 % a 180 BGN fölötti részre
250 – 600 BGN
14 BGN + 22 % a 250 BGN fölötti részre
600 BGN fölött
91 BGN + 24 % a 600 BGN fölötti részre

Az önálló tevékenységből származó jövedelmek és az egyéb jövedelmek után éves bontásban kell adózni, az alábbi táblázat alapján: 

Éves jövedelem (BGN)
Adófizetési kötelezettség
2 160 BGN-ig
Adómentes
2 160 – 3000 BGN
20 % a 2 160 BGN fölötti részre
3 000 – 7 200 BGN
168 BGN + 22 % a 3 000 BGN fölötti részre
7 200 BGN fölött
1 092 BGN + 24 % a 7 200 BGN fölötti részre

A kitöltött, előző évről szóló szja-bevallást legkésőbb április 15-ig kell megküldeni az adóhatóság részére.
Társadalombiztosítási járulékokat mint a munkaadó, mint a munkavállaló fizet, a bruttó bér százalékában:
• Munkaadó: 23,6 százalék - 24,3 százalék
• Munkavállaló: 12,3 százalék.

Társasági adó
A bolgár társasági adótörvény alapján az adó alanya az összes bulgáriai székhelyű vállalkozás, alapja a társaság által elért profit, az adó mértéke 15 százalék. Szerencsejátékok szervezésével fogalakozó cégek 8 és 12 százalék közötti pótlólagos társasági adót kell fizessenek. Általános esetekben a profit számítása a bolgár számviteli törvény alapján a teljes bevétel és a teljes kiadás különbözeteként történik meg. Az adóalanyok legkésőbb a következő év március 31-ig tehetnek eleget adóbevallási kötelezettségüknek.
Az értékcsökkenés szabályai alapján minden vállalkozásnak Értékcsökkenési-tervet kell készíteniük, a lineáris értékcsökkenési leírás előírásai szerint: 

 
Eszköz kategória
Éves értékcsökkentési kulcs
I.
Ingatlanok, épületek, kommunikáció berendezések stb.
4 %
II.
Gyári felszerelések és termelő berendezések
30 % vagy 50%
III.
Szállító járművek (kivéve személygépkocsi)
10 %
IV.
Számítógépek, külső kiegészítők , szoftverhasználati jogok
50 %
V.
Személygépkocsi
25 %
VI.
Egyéb eszközök
15 %

1998 óta alternatív társasági adóformák is bevezetésre kerültek, ezek nem jövedelemalapú adók, hanem bizonyos költségnemekhez kapcsolható kiadásalapú adók, pl.: 

• 10 százalékos adó terheli a reprezentációs költségeket, szponzorálásokat és az adományokat, cégautós kiadásokat
• 15 százalékos vagy 12 százalékos adó terhel bizonyos szociális juttatásokat, kiegészítő biztosításokat
Bulgáriában az osztalékok kifizetésére kivetett 7 százalékos forrásadó van érvényben, mind a külföldi, mind a helyi természetes személyekre nézve. Adómentességet élveznek azok az EU tagországból származó külföldi részvényesek, amelyek a következő feltételeknek is eleget tesznek: a származó országban is hasonló adónem alanyai, legalább a részvények 20 százalékát birtokolják egy helyi társaságban és a részesedésüket legalább egy évvel az osztalékfizetés előtt szerezték egy engedélyezett - bolgár vagy EU tagországi - tőzsdén. Bulgária a kettős adózás elkerülése érdekében számos országgal kötött egyezményeket.

Általános forgalmi adó (áfa)
Az EU előírásainak megfelelő áfa-rendelkezések Bulgáriában 1994-ben kerültek bevezetésre. Az áfakulcs 20 százalékos, és az összes forgalomba kerülő javakat és szolgáltatásokat terheli (importáltakat is). Létezik a 0 százalékos adókulcs is, pl. bizonyos javak és szolgáltatások exportálása (nemzetközi szállítmányozás, meghatározott kommunikációs szolgáltatások), csökkentett munkaképességű személyek általi gépjármű-behozatal estén, ha az adó mértéke nem éri el a 900 US dollárt.

Kovács Róbert
NYME KTK Pénzügyi és Számviteli Intézet


Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Beruházás bérleti díj fejében

dr. Kelemen László

adószakértő, jogász

Külföldi jógatábor

dr. Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink