hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Ezermilliárdok repkednek - de hol is?

  • dr. Marosi Andrea

Itt az ősz, beindult a pályázati szezon, hiszen egyre több uniós forrás válik elérhetővé a hazai vállalkozások számára. De milyen küzdelmek árán, és hova kerülnek végül ezek a pénzek? Erről számol be a hvg.hu Pályázatblogja mostantól naponta, néhány bátor cég segítségével, akik vállalták, hogy élőben dokumentálják projektjük útját a megszületéstől a megvalósításig. Hogy miért kapcsolódik ez Adózónához

Ez év januárjában Magyarország már a "level 2.0"-ban indult, megkezdődött az újabb, ezúttal hétéves uniós pályázati ciklus. Azóta is csak sorjáznak a közösségi forrásokhoz hozzáférést biztosító kiírások, repkednek a sajtóban az ezermilliárdokról szóló hírek, és természetesen jó néhány elégedetlen hangot is hallani. 

Hiszen még nem halványult el teljesen a 2004-06-os évek rémtörténeteinek emléke sem. Annak idején nem múlt el hét, hogy ne panaszkodtak volna a pályázók a körülményes adminisztrációra, az elbírálás visszásságaira, a hosszadalmas várakozásra, a nehézkes kifizetésekre. Ezek egy részét a kormányzat is elismerte, és az elmúlt időszakban számos pályázóbarát intézkedés született. 

Mi azonban szerettünk volna magunk utána járni, milyen úton és hova kerülnek az uniós pénzek? Vajon tényleg könnyebb most pályázni? Csökkent-e a beadandó papírhalom, tisztességes és objektív-e az elbírálás, hamarabb jutnak-e a cégek a pénzükhöz? Teljesíthetők-e a növekedési feltételek, korrektül ellenőrzik-e a megvalósítást? 

Megkértünk tehát néhány vállalkozást, hogy vállalják a tanító szerepet, és engedjék meg, hogy ezeken az oldalakon dokumentáljuk projektjük sorsát az ötlet megszületésétől a támogatási szerződéskötésen át a megvalósításig. Ők napról napra beszámolnak majd arról, milyen nehézségeken verekszik át magukat, vagy éppen milyen pozitívumokat tapasztalnak. A részvétel mindenki számára nyitott: folyamatosan várjuk azon cégek jelentkezését, akik vállalják a nyilvánosságot, és a hvg.hu olvasóközönsége elé tárják kálváriájukat, vagy éppen diadalmenetüket az uniós pénzekért. 

A projektek szakértő elemzéséhez a ProjectMine gazdasági tanácsadó cég nyújt segítséget, valamint velük együtt állítjuk össze a Fogalomtárat, melyben minden, időközben felmerülő kifejezést igyekszünk közérthetően megmagyarázni, az ezzel kapcsolatos gyakori félreértéseket tisztázni. A pályázást még csak fontolgató cégek számára tesszük közzé az előzetes alkalmassági felmérést, amely segíthet eldönteni, érdemes-e elindulniuk a "forráskereső versenyben". 

Úgy véljük, a pályázatokat kiíró és befogadásukat, elbírálásukat koordináló szervezetnek, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségnek, , szintén helyet kell kapnia a blogon a kiegyensúlyozott tájékoztatás érdekében. Az ügynökség, mint tartalmi partnerünk, rendszeresen válaszol majd a blogon felmerülő problémákra, és tájékoztatást ad mindazokról a tudnivalókról, amelyek az adott pályázathoz szükségesek (vagy szükségesek lettek volna). 

Az elmúlt évek során már pályázó vállalkozások, pályázatíró cégek állítják, hogy hasznos tapasztalatokat szereztek, amelyek azóta is nagy hasznukra van az üzleti tervezésben. Ezt a tapasztalatot szeretnénk átadni mindazoknak, akik most fontolgatják a pályázást, vagy éppen már maguk is a beadandó papírok mögül néztek fel egy pillanatra, hogy bennünket olvassanak.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Védelmező személybiztosítás adózása

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Biztosítási adó sávváltozás 2024

Juhász Tibor

okleveles nemzetközi és ellenőrzési adószakértő

Átalányadós továbbszámlázása

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink