hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Július 1-től elektronikus jövedéki- és energiaadó-bevallás

  • MTI

Július elsejétől az életbe lépett törvényi szabályozás szerint a jövedéki- és energiaadó bevallás és -visszaigénylés elektronikus módon is lehetséges, január elsejétől pedig már csak az egyéni vállalkozók és az őstermelők választhatják a papíralapú bevallást - mondta Simon Zoltán ezredes, a Vám és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának (VPOP) jövedéki igazgatója.

Tavaly a költségvetésbe 761 milliárd forint összegű jövedéki adót fizettek be, az idei előirányzat 743 milliárd forint, ami várhatóan túlteljesül - jelezte szerdai budapesti sajtótájékoztatóján Simon Zoltán. Ebből az összegből az üzemanyagok jövedéki adója megközelítően 440-460 milliárd forint lesz - tette hozzá. A gázolaj-visszatérítés közel 60 ezer gazdálkodót érint, akik az idén várhatóan 20 milliárd forintot igényelnek vissza. Ebből az őstermelők részesedése 10 százalék.


Simon Zoltán felhívta a figyelmet, hogy 2008. január 1-től az energiaadó-alanyok és –visszaigénylők a december 31. után esedékes adóbefizetésüket és -visszaigénylésüket csak elektronikus úton intézhetik. Ugyanez érvényes továbbá a jövedéki adó esetében az adóraktár-engedélyesekre, a bejegyzett kereskedőkre, a bejegyzett kereskedő adóképviselőjére, a csomagküldő kereskedő adóügyi képviselőjére, valamint az egyéb adóalanyokra és adó-visszaigénylőkre is. Utóbbiak azonban csak abban az esetben kötelesek a bevallásukat elektronikusan elkészíteni, ha az APEH-nek is elektronikus bevallást kell küldeniük.


Eltérő rendelkezést tartalmaz a törvény a gázolaj utáni mezőgazdasági adó-visszaigénylők esetében. Közülük 2008. január 1-től csak a polgári törvénykönyv szerint gazdálkodó szervezetként működőknek kell kötelezően elektronikusan benyújtani az adó-visszaigénylési kérelmüket. Ez azt jelenti, hogy a mezőgazdasági őstermelőknek -, amennyiben az APEH felé elektronikus bevallásra nem kötelezettek - az adó-visszaigénylési kérelem elektronikus benyújtása továbbra is csupán lehetőség.


Július 1-jétől azoknál az ólmozott, továbbá a 10 ppm kéntartalmat meghaladó benzinfajtáknál, illetve azoknál a benzinfajtáknál, amelyek nem tartalmaznak legalább 4,4 térfogatszázalék bioetanolt, az adómérték ezer literenként 111 800 forintra emelkedik a jelenlegi 103 500 forintról - közölte a VPOP ezredese. Ugyanakkor megjegyezte, hogy "bizonyára valamennyi üzemanyag gyártónak elemi érdeke, hogy az adómérték változás miatt ne kelljen árat emelnie, tehát a kínált benzin tartalmazzon 4,4 térfogatszázalék bioetanolt".


A Mol már korábban bejelentette, hogy társaság bioüzemanyag programjának folytatásaként júliustól a magyar olajipari vállalat és partnerei töltőállomásán forgalmazott benzinek 4,4 százalék mennyiségben tartalmaznak megújuló energiaforrásnak számító komponenst, mégpedig bioalkoholt és annak származékát.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Nyugdíjas osztaléka

Széles Imre

tb-szakértő

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink