hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Mozijegy előállításához nem kell sorszám az APEH-tól

  • MTI

Színház- és mozijegy, múzeumi belépő, uszoda- és strandbelépő, vonat-, hajó- és kisvasútjegy, parkolójegy stb. előállításához nem kell sorszámot igényelni az adóhatóságtól, ha előre nyomtatottan szerepelnek rajta a kibocsátó adatai - derül ki az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) honlapján közzétett tájékoztatóból.

A vizitdíj, kórházi napidíj bizonylatolására alkalmas nyomtatványok előállításához ugyancsak nem kell sorszámot kérni. Hasonló a helyzet azon nyomtatványokat illetően is, amelyeket a felhasználó szigorú számadás alá von (például CMR fuvarokmány, szállítólevél, felvásárlási jegy, belső pénztárbizonylat). Ezeket a nyomtatványokat el kell ugyan látni sorszámmal, de azokat nem az APEH jelöli ki. A felsorolt nyomtatványokról adatokat sem kell szolgáltatni az adóhatósághoz. 

Az év eleje óta számlát, egyszerűsített számlát és nyugtát kizárólag az adóhatóság által kijelölt sorszámtartományba illeszkedő nyomtatott sorszámmal lehet nyomdai úton előállítani. A sorszám folyamatosan nyomtatott, 12 karakterből álló betű-, írásjel- és számkombináció, amelyet csak egy darab nyomtatvány előállításánál lehet felhasználni. 

A 2007. január 1. előtt előállított nyomtatványokat 2007. június 30-áig lehet forgalmazni, és 2007. december 31-éig lehet felhasználni. A megkezdett nyomtatványtömböket 2007. december 31-ével le kell zárni, a fel nem használt nyomtatványtömböket pedig 2008. január 31-éig selejtezni kell. 

Ha valaki szabálytalanul állít elő és/vagy hoz forgalomba nyomtatványt, arra mulasztási bírságot róhatnak ki, aminek összege magánszemélyek esetében 100 ezer, más adózóknál 200 ezer forint is lehet.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Egyszemélyes kft. létszáma

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Kis- és középvállalkozások kedvezménye

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink