hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Milyen veszélyeket rejt a tagi hitel?

  • dr. Marosi Andrea

Napjaink jellemző problémája az éveken át már-már automatikusan megjelent tagi hitel kezelése, amelynek következményeivel ma sokaknak kell szembenéznie. Most sorra vesszük, hogy milyen veszélyekkel jár a tagi hitel és hogyan vizsgálódik az adóhatóság?

Gyanút kelthet
Forrás: www.sxc.hu

Mikor alkalmazzák a vállalkozások?

Hogyan vizsgálja a valódiságot az adóhatóság?

A tagi kölcsönök valódiságának vizsgálata során figyelembe veszi a Polgári Törvénykönyv. az adózás rendjéről szóló törvény (Art.) és a számviteli törvény szabályait. A polgári jog előírásai szerint a hitelező a kölcsönszerződés alapján köteles meghatározott pénzösszeget az adós rendelkezésére bocsátani, az adós, pedig köteles azt a szerződés szerint visszafizetni. A számviteli törvény a bizonylatok alaki és tartalmi elemeit határozza meg, valamint lefekteteti a bizonylatrögzítés szabályait. Hiteles a tagi kölcsön nyújtása akkor, ha megfelel a számviteli törvényben rögzített valódiság és világosság elvének.

A tagi hitelt a könyvvitelben és a beszámolóban rögzíteni kell. Ezeknek a tételeknek a valóságban is megtalálhatónak, bizonyíthatónak kell lenniük. Alátámasztásukra szolgálhat az írásbeli szerződés, a kamatkikötés, a hitel összegének banki átutalása, valamint a tájékoztatás a hitelnyújtásról a társaság taggyűlésén.

A gazdasági műveletet késedelem nélkül, készpénzforgalom esetén a pénzmozgással egyidejűleg kell a könyvekben rögzíteni. A készpénz befizetése esetén pedig a bizonylatokat (ideértve a számlát, az egyszerűsített számlát és a nyugtát is) szigorú számadási kötelezettség szerint kell kezelni.

A tagi hitel veszélyei

Bizonyítás
Hiteles adatokkal azonban az adózónak nemcsak az elévülési időszakon belül keletkezett jövedelmet illetően kell rendelkeznie, ha az adóalaptól való eltérést kívánja igazolni. A kölcsönről szóló okiratok hiánya az, ami a bizonyítást nem teszi kellő súlyúvá. Önmagában elfogadható és életszerű, hogy a kölcsön visszafizetését követően az okiratot esetlegesen megsemmisítették, azonban ennek hiányában a kölcsönkérő nincs olyan bizonyítási helyzetben, mely, az adóeljárásban is elfogadhatóvá tenné nyilatkozatát. A költség felmerülése esetében tanúbizonyításnak nincsen helye.
Az adóhatóság számítógépes szűrőrendszere elősegíti, hogy megtalálják a tagi hiteleket. Ennek kapcsán célvizsgálattal derítik ki, hogy van-e a tagi hitel. Ezután rendelik el a tagi hitelt nyújtó személy személyi jövedelemadó vizsgálatát az adott időszakra. Az úgynevezett vagyonosodási vizsgálat keretében azt derítik fel, hogy volt-e kölcsönadónak megfelelő anyagi fedezete a nem ritkán több tíz- vagy akár százmilliós összeg kölcsönzésére.

Amennyiben az adóhatóság megállapítása szerint az adózó vagyongyarapodásával és az életvitelére fordított kiadásokkal nincs arányban az adómentes, a bevallott és a bevallási kötelezettség alá nem eső, de megszerzett jövedelmének együttes összege, az adóalapját is becsléssel célszerű megállapítania. A Legfelsőbb Bíróság (KGD2006. 104) leszögezte, hogy a becsléssel megállapított adóalaptól való eltérést az adózónak kell hitelt érdemlő adatokkal igazolnia. Az adóhatóság jogosult arra, hogy az ellenőrzést az elévülést megelőző időszakra is kiterjessze. Ennek során, ha az adóhatóság azt állapítja meg, hogy a vagyongyarapodás forrása az elévülési időt megelőzően keletkezett, akkor az adózó terhére nem kerülhet sor adómegállapítására. Ha azonban az adózó erre vonatkozó állítását a bizonyítási eljárás nem igazolja, a törvényi vélelem alapján adóztatják. 


Eszerint, ha a vizsgált időszak adózott és adózatlan jövedelmének együttes összege nem fedezi a bizonyított vagyongyarapodást, vagy az életvitelt, a forrásnak a vizsgált időszakon belül kellett keletkeznie és azt adózatlannak kell tekinteni Nem igaz viszont az, hogy hitelt érdemlő adattal csak az elévülési időn belüli adóalap-eltérést lehet értelmezni. A vizsgálattal érintett időszakban feltárt adóalap valóban annak függvénye, hogy a megszerzett jövedelem mikor keletkezett. Amennyiben a hiteles adat azt igazolja, hogy annak forrása a vizsgálattal érintett időszaknál korábbi, valóban érinti a vizsgált időszakon belüli feltárt adóalapot. 

Ellentmondás

Egy adott esetet tekintve előfordulhat hogy a kölcsön ténye polgárjogi szempontból nem vitatható, a polgári bíróság megállapíthatja a szerződés valódiságát. Azonban adójogi megítélését tekintve semmisnek tekinthetik. Az adóhatóság a kölcsönszerződést az adózás rendjéről szóló törvény 1 § (7) szerint  minősíti Ez így szól: „a szerződést, ügyletet és más hasonló cselekményeket valódi tartalmuk szerint kell minősíteni. Az érvénytelen szerződésnek vagy más jogügyletnek az adózás szempontjából annyiban van jelentősége, amennyiben gazdasági eredménye kimutatható". A fentieket figyelembe véve feltétlenül szakemberrel vizsgáltassuk át társaságunk könyvvezetését, szerződéseit, amennyiben nagyobb összegű tagi hitelt nyújtottunk vállalkozásunknak.


Ha egy vállalkozás tartósan veszteségesen működik, és a veszteséget jellemzően a tagok, tulajdonosok finanszírozzák nagy összegű tagi hitel-kölcsön formájában. A huzamosabb ideig veszteségesen működő cégek támogatása tagi kölcsönökkel azonban gyanút kelthet az adóhatóságban, felveti az árbevétel eltitkolásának lehetőségét, valamint a nem megfelelő költségelszámolást.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Bt. kültag alkalmi munkavállalóként

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink