hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Mintegy 5,4 milliárd forint támogatást kapott a Rába energetikai beruházásokra

  • MTI

Mintegy 5,4 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást kapott a Rába Járműipari Holding Nyrt. üzleti portfóliójába tartozó Rába Futómű Kft. a Gyármentő programban energiahatékonyság javulást eredményező és megújuló energiatermelő beruházásokra – közölte a győri székhelyű járműgyártó vállalat pénteken a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján, tájékoztatott az MTI.

A tájékoztatás szerint az elnyert támogatás lehetőséget teremt a csoport számára a „Rába Modernizációs Program 2025” elnevezésű programban napelempark telepítésére és a gyártócsarnokok energiahatékonyságának növelésére.

Az MTI érdeklődésére a vállalatcsoport közölte: a beruházást idén tavasszal a napelempark telepítésével már elkezdték, a teljes beruházás várhatóan 2025-ben fejeződik be.

Az első ütemben 5400 kilowatt névleges összteljesítményű napelemes kiserőmű létesül a győri telephelyen. A kiserőmű által termelt energiát helyben használják fel, a naperőmű nem táplál vissza a villamos energia hálózatra.

A központi irodaház előtti füves területen 10 140 napelemet telepítenek, míg a kovácsüzem mellett 2 128 darabot.

A sárvári telephelyen is kialakítanak egy napelemparkot, a talajszinten.

Az első ütemben létesített napelempark lehetővé teszi a vállalat számára, hogy az éves villamos energiafogyasztás a Rába Futómű Kft.-nél legalább 25 százalékban zöld energia felhasználásával valósuljon meg.

A második ütemben szintén a győri telephely lesz érintett, ott a tetőkorszerűsítést és az oldalfalak megújítását követően a csarnokok tetejére is napelemek kerülnek. A Rába csoport egy keleti-nyugati tájolású napelemrendszer telepítését tervezi.

A Rába Járműipari Holding Nyrt. az első három negyedévben 56 milliárd forint árbevételt és 1,6 milliárd forint adózott eredményt ért el.

Üzleti portfólióját négy önálló, egymáshoz kapcsolódó üzletág alkotja: a futómű, az alkatrész, a jármű és a hajtómű üzletág, amelyek közül a futómű a legnagyobb tagvállalat.

A Rába részvényeit a BÉT prémium kategóriájában jegyzik. Pénteken nem sokkal zárás előtt 1495 forinton jegyezték a papírt 3,82 százalékkal drágábban az előző napi zárásnál. Az elmúlt egy évben legmagasabb ára 1575, a lealacsonyabb 1105 forint volt.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Őcsg

Lepsényi Mária

adószakértő

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Őstermelő

Lepsényi Mária

adószakértő

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 március
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31