hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Védőszemüveg és költségtérítés monitornál dolgozónál: kell-e szakorvosi lelet?

  • adozona.hu

Kell-e kétévente szemész szakorvosi lelet monitornál dolgozó költségtérítéséhez? Olvasói kérdésre Hunyadné Szűts Veronika igazságügyi adó- és járulékszakértő válaszolt.

A kérdés részletesen így szólt: Cégünk kétévente biztosít költségtérítési lehetőséget munkavállalói részére, képernyős munkavégzéshez szükséges éleslátást biztosító szemüveg készíttetésére. Ha a foglalkozás-egészségügyi orvos nem tartja szükségesnek beutalni a dolgozót szemész szakorvoshoz, akkor is szükséges-e kétévente új szemész szakorvosi lelet, hogy cégünk a térítést adómentes természetbeni juttatás szerinti költségként számolhassa el, és az áfát levonhassa?

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

Nem. Ugyanis az Eüm rendelet szerint a munkáltató a foglalkozás-egészségügyi orvosnál köteles kétévente a szemvizsgálatot kezdeményezni, azonban azt maga a foglalkozás-egészségügyi orvos végzi el első körben és csak akkor utalja tovább szakorvoshoz a dolgozót, ha szükségesnek látja.

Tehát, ha a munkáltató a foglalkozás-egészségügyi orvosnak jelezte, hogy kéri a vizsgálatot és azon a dolgozó megjelent, de az orvos nem látja szükségesnek a szakorvos bevonását, akkor a feltételeknek eleget tettek.

50/1999. EüM rendelet:

5. § (1) A munkáltató köteles – a külön jogszabályban előírtak figyelembevételével – a foglalkozás-egészségügyi orvosnál (a továbbiakban: orvos) kezdeményezni a munkavállaló szem- és látásvizsgálatának elvégzését

a) a képernyős munkakörben történő foglalkoztatás megkezdése előtt,

b) ezt követően kétévenként,

c) amennyiben olyan látási panasza jelentkezik, amely a képernyős munkával hozható összefüggésbe.

(2) A munkavállaló – a külön jogszabály szerinti időszakos alkalmassági vizsgálatokon túlmenően – köteles az (1) bekezdésben meghatározott vizsgálaton részt venni. A vizsgálatot az orvos végzi el, és indokolt esetben a munkavállalót szemészeti szakvizsgálatra utalja be.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Tandíj visszafizetése felmondás után

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Irodai adminisztrátor

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Felmondási idő

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 július
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs