hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Varga Mihály: sokat javult Magyarország versenyképessége

  • MTI

Öt helyezést lépett előre Magyarország az IMD 2018. évi versenyképességi rangsorában a szervezet legfrissebb adatai szerint – mondta a PM sajtóosztályának közlése szerint Varga Mihály. A pénzügyminiszter kiemelte: a makrogazdasági statisztikák javulása mellett már a nemzetközi versenyképességi rangsorok és a gazdasági szereplők értékelései is visszaigazolják a versenyképességi fordulatot a magyar gazdaságban.

A svájci IMD (Institute for Management Development) vezetőképző és gazdaságkutató intézet évente publikált nemzetközi versenyképességi felmérése négy fő területet, a gazdasági teljesítményt, a kormányzati hatékonyságot, az üzleti hatékonyságot és az infrastruktúrát vizsgálja, ezen belül 20 úgynevezett alfaktort. Az idei felmérésben Magyarország öt helyet javítva a 47. helyre lépett előre.

Az IMD felmérése által vizsgált területek többségében javult a versenyképességünk, ami jól tükrözi a közelmúlt gazdaságpolitikai intézkedéseit is. A hatéves bérmegállapodásnak köszönhetően 9 helyezéssel léptünk előre az adópolitika versenyképességében. A szigorú költségvetési politikának köszönhetően 7 helyezést javítottunk a közpénzügyek területén – mondta Varga Mihály.

A gyors gazdasági növekedés nyomán a belgazdaságban 20 helyet léptünk előre. A termelékenység és hatékonyság alfaktorban elért 12 helyezéssel jobb eredmény pedig arra utal, hogy a gazdasági szereplők – a gazdaságpolitikai ösztönzők hatására is – elindultak a termelékenységnövelés útján, ami a nemzetközi versenyképességük javulásának alapfeltétele, ismertette a pénzügyminiszter. A felmérés alapján Magyarország legfontosabb versenyképességi erősségei között lehet említeni a képzett munkaerőt, a dinamikus gazdasági növekedést és a versenyképes adókörnyezetet.

A WEF tavaly ősszel megjelent rangsorában elért 9 helyezésnyi előrelépés után Magyarország teljesítménye most egy újabb jelentős nemzetközi felmérésben is jelentősen javult – emlékeztetett a tárcavezető.

Az eredmények további javítása érdekében folytatja munkáját a Nemzeti Versenyképességi Tanács, amely már tavaly is jól mérte fel, melyek azok a területek és gazdasági javaslatok, amelyek rövid távon is érdemben képesek javítani az ország versenyképességén – mondta Varga Mihály. A tanács javaslatára több olyan jogszabály-módosítást fogadott már el az Országgyűlés, amelyek az ország versenyképességének erősítését, az állami szolgáltatások javítását szolgálták. A testület a jövőben is megvitatja majd a magyar gazdaság versenyképessége szempontjából fontos szakpolitikai kihívásokat, és azonosítja azokat a területeket – akár konkrét javaslatokat is megfogalmazva –, amelyeken versenyképességünk erősítése érdekében további javítást célzó intézkedések szükségesek, szögezte le a pénzügyminiszter.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Eva megszűnése miatti bevallások

Szipszer Tamás

adószakértő

EU-s öregségi nyugdíjas megbízási jogviszonyban

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

EU-s magánszemély megbízása – tb

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 január
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close