hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Varga Mihály: sokat javult Magyarország versenyképessége

  • MTI

Öt helyezést lépett előre Magyarország az IMD 2018. évi versenyképességi rangsorában a szervezet legfrissebb adatai szerint – mondta a PM sajtóosztályának közlése szerint Varga Mihály. A pénzügyminiszter kiemelte: a makrogazdasági statisztikák javulása mellett már a nemzetközi versenyképességi rangsorok és a gazdasági szereplők értékelései is visszaigazolják a versenyképességi fordulatot a magyar gazdaságban.

A svájci IMD (Institute for Management Development) vezetőképző és gazdaságkutató intézet évente publikált nemzetközi versenyképességi felmérése négy fő területet, a gazdasági teljesítményt, a kormányzati hatékonyságot, az üzleti hatékonyságot és az infrastruktúrát vizsgálja, ezen belül 20 úgynevezett alfaktort. Az idei felmérésben Magyarország öt helyet javítva a 47. helyre lépett előre.

Az IMD felmérése által vizsgált területek többségében javult a versenyképességünk, ami jól tükrözi a közelmúlt gazdaságpolitikai intézkedéseit is. A hatéves bérmegállapodásnak köszönhetően 9 helyezéssel léptünk előre az adópolitika versenyképességében. A szigorú költségvetési politikának köszönhetően 7 helyezést javítottunk a közpénzügyek területén – mondta Varga Mihály.

A gyors gazdasági növekedés nyomán a belgazdaságban 20 helyet léptünk előre. A termelékenység és hatékonyság alfaktorban elért 12 helyezéssel jobb eredmény pedig arra utal, hogy a gazdasági szereplők – a gazdaságpolitikai ösztönzők hatására is – elindultak a termelékenységnövelés útján, ami a nemzetközi versenyképességük javulásának alapfeltétele, ismertette a pénzügyminiszter. A felmérés alapján Magyarország legfontosabb versenyképességi erősségei között lehet említeni a képzett munkaerőt, a dinamikus gazdasági növekedést és a versenyképes adókörnyezetet.

A WEF tavaly ősszel megjelent rangsorában elért 9 helyezésnyi előrelépés után Magyarország teljesítménye most egy újabb jelentős nemzetközi felmérésben is jelentősen javult – emlékeztetett a tárcavezető.

Az eredmények további javítása érdekében folytatja munkáját a Nemzeti Versenyképességi Tanács, amely már tavaly is jól mérte fel, melyek azok a területek és gazdasági javaslatok, amelyek rövid távon is érdemben képesek javítani az ország versenyképességén – mondta Varga Mihály. A tanács javaslatára több olyan jogszabály-módosítást fogadott már el az Országgyűlés, amelyek az ország versenyképességének erősítését, az állami szolgáltatások javítását szolgálták. A testület a jövőben is megvitatja majd a magyar gazdaság versenyképessége szempontjából fontos szakpolitikai kihívásokat, és azonosítja azokat a területeket – akár konkrét javaslatokat is megfogalmazva –, amelyeken versenyképességünk erősítése érdekében további javítást célzó intézkedések szükségesek, szögezte le a pénzügyminiszter.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Harmadik országbeli magányszemélynek történő számlázás

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Nyugdíjkorhasár előtti kereset

Winkler Róbert

nyugdíjszakértő

Hipa – kiva

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close