hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

További támogatást ígértek a francia gazdáknak

  • MTI

További támogatásokat ígért Manuel Valls francia miniszterelnök annak a több ezer gazdának, akik több mint 1700 traktorral tiltakoztak csütörtökön Párizsban a termelői árak esése ellen.

A kormányfő hivatalában fogadta a tüntetést szervező legfőbb agrárszervezet, az FNSA vezetőit és egymilliárd eurónyi állami agrárberuházást ígért az elkövetkező három évben, valamint a banki tartozások törlesztésének felfüggesztését egy évre.  

A kormány július 22-én már bejelentett egy 600 millió eurós sürgősségi tervet, ebből 100 millió euró adó- és járulékkedvezmény, 500 millió eurós összeg befizetésére pedig haladékot kaptak a gazdák. A miniszterelnök azt is megígérte, hogy 2016 februárjáig, amikor is a mezőgazdaságra vonatkozó új környezetvédelmi intézkedésekről határoznak, nem lesz olyan újabb szabályozás nemzeti szinten, amely további terheket róna a gazdákra. 

Ez nagyjából megegyezik az FNSA követeléseivel. 

"Franciaország nem hagyja el a gazdákat. Meghallottuk a reménytelenséget, a megaláztatást, a dühöt ... Ez erős és őszinte jelzés, a nemzet támogatja önöket" - fogalmazott Valls a miniszterelnöki hivatalban tartott sajtótájékoztatón. Elmondta, hogy a kormány mindent megtesz annak érdekében is, hogy emelkedjenek a termelői árak. 

A találkozó után Xavier Belin, az FNSA elnöke pozitívnak értékelte a miniszterelnök bejelentését a több ezer gazda előtt, akiknek egy része viszont kifütyülte őt, amiért konkrét árakat és garanciákat nem közölt a kormányzat.  

A párizsi Nation térre reggel 6 órától délutánig folyamatosan érkeztek a traktorok a fővároson át. A párizsiak megértéssel és lelkesen fogadták a konvojt. Többen megálltak, integettek a gazdáknak, és fotózták a traktorokat. A várakozásokkal ellentétben nagyobb fennakadások nem alakultak ki a közlekedésben. Az autósok, akiknek a tiltakozók egy sávot szabadon hagytak a Párizsba vezető autópályákon és a körgyűrűn, szintén megértéssel fogadták a megmozdulást.   

A rendőrség arra kérte az embereket, hogy csütörtökön lehetőleg ne üljenek autóba és inkább a tömegközlekedést vegyék igénybe. A traktorok már egy hete elindultak a főváros felé, 35 kilométeres óránkénti sebességgel, lassú sorokban haladtak. A nyár folyamán már mintegy ötszáz tiltakozást szerveztek a gazdák országszerte.

A tömegben a teljes francia mezőgazdaság képviseltetette magát a gabonatermesztőktől a cukorrépa-termelőkig, utóbbiak az uniós cukorárindex esése miatt döntöttek a tiltakozás e módja mellett.

Egy csütörtökön nyilvánosságra hozott felmérés szerint a franciák 84 százaléka megérti a gazdákat és 65 százalékuk támogatta a megmozdulást.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Alapítvány – vállalkozási bevétel

Pölöskei Pálné

adószakértő

Fejlesztési tartalék

Pölöskei Pálné

adószakértő

Deviza adományozása

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 február
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 1 2 3