hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Többet költöttünk élelmiszerre, tarolt az internetes kereskedelem

  • adozona.hu

2021. januárban a kiskereskedelem forgalmának volumene a nyers adat szerint 2,6, naptárhatástól megtisztítva 1,8 százalékkal mérséklődött az előző év azonos időszakihoz képest – közölte a KSH. Az előző hónaphoz viszonyítva 0,5 százalékkal nőtt a kiskereskedelem forgalmának szezonális és naptárhatástól megtisztított volumene. Januárban az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 1,5 százalékkal nőtt, míg a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 2,2 százalékkal, az üzemanyag-kiskereskedelemben 8,5 százalékkal csökkent az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene az előző év azonos időszakihoz képest.

2021. januárban, az előző év azonos időszakához viszonyítva, naptárhatástól megtisztítva:

Az országos kiskereskedelem forgalmának volumene 1,8%-kal csökkent.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene 1,5%-kal bővült. Az élelmiszer-kiskereskedelem 76%-át adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 3,4%-kal nőtt, míg az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 3,3%-kal csökkent.

nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalma összességében 2,2%-kal kisebb lett. Nőttek az eladások az iparcikk jellegű vegyes üzletekben (9,2%). A forgalom volumene csökkent a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszer- (8,2%), a bútor-, műszakicikk- (13%), a könyv-, számítástechnika-, egyébiparcikk- (14%), a textil-, ruházati és lábbeli- (21%), valamint a használtcikküzletekben (24%).

Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 9,4%-kal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 36%-kal bővült, folytatva az évek óta tartó tendenciát.

2021-től a kiskereskedelmi forgalomba beleszámított csekély, 0,6%-kal részesedő, nem élelmiszer-kiskereskedelembe tartozó piaci és egyéb, nem bolti kiskereskedelem volumene – nyers adat szerint – 14%-kal csökkent.

Az üzemanyagtöltő állomások forgalmának volumene 8,5%-kal kisebb lett.

A kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 26%-kal csökkentek.

2021. januárban:

Az országos kiskereskedelem forgalma folyó áron 948 milliárd forint volt.

Az országos kiskereskedelmi forgalom 48%-a az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 37%-a a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 15%-a az üzemanyagtöltő állomások üzemanyag-forgalmában realizálódott.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 április
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close