hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

100 eurós támogatást ad az energiaárak kompenzálására a francia kormány

  • MTI

Az üzemanyagárak adójának emelése miatt kirobbant sárgamellényes tüntetések kezdetének harmadik évfordulóján a francia kormány bejelentette, hogy 100 eurós "inflációs kártérítést" kap a lakosság fele a megemelkedett energiaárak kompenzálására.

Az összeget decembertől kezdve automatikusan utalja át a kormány azoknak, akiknek a havi jövedelme kevesebb, mint nettó kétezer euró (725 ezer forint), ami jelenleg az átlagbér Franciaországban. Az intézkedés a 67 millió lakosú országban 38 millió munkavállalót érint – jelentette be Jean Castex miniszterelnök a TF1 televízióban.
    
A miniszterelnöki hivatal utóbb jelezte, hogy a 100 eurót megkapják azok a diákok is, akik már adózó állampolgárok, illetve ösztöndíjasok, valamint a nyugdíjasok is.  
    
Az intézkedés 3,8 milliárd eurós pluszkiadást jelent a költségvetésnek, de a kormányfő ígéretet tett arra, hogy Franciaország tartani fogja a államháztartási hiány kötelezettségvállalásait.
    
A kormány nem titkolt szándéka, hogy elkerülje a szociális követelésekkel kezdődött sárgamellényes mozgalom visszatérését az utcákra, miután a statisztikák szerint a franciák nyolcvan százalékának van gépkocsija.
    
A kabinet ugyanakkor úgy ítélte meg, hogy az üzemanyagár emelkedése mellett az infláció is jelentős probléma, ezért a miniszterelnök szavai szerint "a "középosztálynak járó kártérítést" hatszor többen kapják meg, mint amennyien eddig szociális támogatásban részesültek.  
    
Az elitellenes állampolgári tiltakozássorozat 2018 novemberben kezdődött a résztvevők által igazságtalannak tartott szociális és adópolitika ellen. A sárgamellényesek szombatonként tüntettek rendszeresen Emmanuel Macron elnök és kormánya reformintézkedései ellen a nagyvárosokban és a közutak körforgalmaiban.
    
A mozgalom szociális és intézményi követeléseiről rendezett nemzeti vitasorozat, majd a 2019 május végi európai parlamenti választások után a kormányzat módszerváltást, nagyobb szociális érzékenységet, az energetikai átállás felgyorsítását és adócsökkentést is hirdetett.
    
Gabriel Attal kormányszóvivő a szerdai kabinetülést követően úgy fogalmazott, hogy a kormány "megvédi a franciákat, mindenekelőtt azokat, akik keményen dolgoznak és elszenvedik az áremelkedéseket".
    
Castex kormányfő egyébként már szeptember 30-án bejelentette, hogy mintegy 5 millió alacsony jövedelmű háztartás számára befagyasztják az energiaárakat, csütörtökön pedig megerősítette, hogy a befagyasztás nem az az eredetileg tervezett 2022 áprilisig, hanem a jövő évben végig érvényben marad.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

NAV jogkövetési vizsgálat, adókülönbözet

Kocsis Zoltán

közgazdász

Dr. Szeiler & Partners Könyvelő és Adótanácsadó Iroda

Kata csedre való jogosultság évközi szüneteléssel?

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 november
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetÉs