hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Statisztika nőnapra: jelentősen nőtt a nemek közötti különbség a pénzügyi egyenlőség terén

  • adozona.hu

A nők alacsonyabb pénzügyi jólétről számolnak be, mint a férfiak, és kevésbé magabiztosak pénzügyi műveltségüket illetően – derült ki az Intrum Európai Fogyasztó Fizetési Felméréséből (ECPR), amelyet a nemzetközi nőnap előtt tettek közzé. A követeléskezelő cég jelentése rámutat arra, hogy az elmúlt évben jelentősen nőtt a nemek közötti különbség a pénzügyi egyenlőség terén.

A fogyasztókat Európa-szerte megviseli a magas infláció és a gyorsan emelkedő kamatlábak hatása. A gazdasági problémák különösen a nők megélhetését nehezítik: az Intrum vezető követeléskezelő vállalat legfrissebb európai fogyasztói fizetési jelentése szerint Európa-szerte jellemző, hogy a nők nagyobb arányban számolnak be pénzügyi nehézségekről, mint a férfiak. 2021-hez képest ráadásul nőtt a nemek közötti jövedelem-szakadék.

Az Intrum adatai azt mutatják, hogy az európai nőknek kisebb a pénzügyi tartalékuk, mint a férfiaknak. A férfi válaszadók havi szinten több pénzt takarítanak meg, emellett a nők nagyobb hányada egyáltalán nem tud félretenni. A nők közel egyharmada (32 százalék) kevesebb, mint egyhavi fizetésnyi megtakarítással rendelkezik, szemben a férfiak 24 százalékával.

„Felmérésünk szerint a nők nagyobb arányban számoltak be arról, hogy rosszabb lett az anyagi helyzetük az elmúlt évben, továbbá a nőket nagyobb jobban aggasztja a férfiaknál a megélhetési költségek megugrása, és nagyobb részben nem tudják kifizetni a számláikat. A tavalyi felmérésünkkel összevetve azt látjuk, hogy mindhárom kérdésben nyílt az olló a nemek között" – mondta Üveges Judit, az Intrum értékesítési igazgatója.

2022-ben a nők 62 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a növekvő számlák negatívan befolyásolják a mindennapjaikat, szemben a férfiak 47,6 százalékával. Egy évvel korábban az arány még 54–41 százalék volt.

A növekvő infláció miatt a munkavállalóknak magasabb fizetésre van szükségük jólétük fenntartására. „Azonban felmérésünk szerint a nők kisebb valószínűséggel kérnek a szokásosnál nagyobb fizetésemelést, annak ellenére, hogy jobban aggódnak a megélhetésük miatt. A nők 26 százaléka, illetve a férfiak 35 százaléka tervez béremelést kérni a következő évben” – tette hozzá Üveges Judit.

A bérszakadék mellett megfigyelhetők a pénzügyi oktatással kapcsolatos egyenlőtlenségek is. A kutatás során a férfiak nagyobb valószínűséggel (52 százalék) válaszoltak helyesen az infláció hatására vonatkozó kérdésre, mint a nők (40 százalék). Fontos körülmény ugyanakkor, hogy a nők különböző okokból kevésbé érzik magukat kompetensnek, hogy megszólaljanak pénzügyi kérdésekben. „Az egyenlő fizetés mellett legalább annyira fontos a pénzügyi oktatáshoz való egyenlő hozzáférés, mely segíthet megszüntetni a pénzügyi ismeretek hiányát” – áll a közleményben.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kisüzemi bortermelés

Laczi Ferenc

igazságügyi jövedéki szakértő

Kölcsön kamat

Nagy Norbert

adószakértő

Ekho minimálbér alatti jövedelem esetén, arányosítás

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink