hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Romlanak az üzleti várakozások

  • adozona.hu

A GKI által, az EU támogatásával végzett felmérés szerint júniusban az üzleti és fogyasztói várakozások is romlottak májushoz képest, a változás azonban, különösen a fogyasztók esetében, hibahatáron belüli.

Az üzleti várakozások az év eleje óta szinte folyamatosan romlanak. Ezen belül júniusban az ipari és építőipari bizalmi index kissé emelkedett, a kereskedelmi és a főleg a szolgáltatási viszont csökkent. Az ipari bizalmi index megközelítette idei januári csúcspontját. Különösen a rendelésállomány megítélése javult jelentősen, de a termelési színvonal és a kilátások megítélése is kedvezőbb lett. Májusi mélypontjukhoz képest az építőipari várakozások is javultak. Ezen belül a magasépítő cégek kilátásai a májusi kisiklás után visszatértek az előző hónapok viszonylag kedvező szintjére, a mélyépítőké viszont tovább romlottak. Júniusban az építőipari cégek körében az előző háromhavi termelés megítélése kissé a korábbinál is rosszabb lett, a rendelésállományé viszont némileg javult.

A kereskedelmi bizalmi index hibahatáron belül mérséklődött, de így is igen optimista hangulatot tükröz. Érdemben csökkent viszont a szolgáltató cégek derűlátása, ahol az általános üzletmenet és a várható forgalom megítélése is kedvezőtlenebb lett, miközben a jelenlegi forgalmi szinté stagnált. A foglalkoztatási szándék júniusban a szolgáltató cégek kivételével minden ágazatban erősödött kissé, s az építőipar kivételével ez meglehetősen magas szintű. A kereskedelemben május után júniusban is mindenkori csúcspontjára került a foglalkoztatási hajlandóság.

Ezzel szemben erősödött a lakosság munkanélküliségtől való félelme.

Az árvárakozások minden ágazatban – talán csak a lakásépítő cégek kivételével - visszafogottak, de a fogyasztók inflációs várakozása kissé erősödött. A magyar gazdaság perspektívájának megítélése júniusban minden ágazatban és a fogyasztók körében is romlott, méghozzá a lakosság és az amúgy is pesszimista építőipar kivételével minden ágazatban látványosan.

A GKI fogyasztói bizalmi index az április-májusi növekedést követően júniusban minimálisan csökkent. A lakosság a saját pénzügyi helyzetének következő egy évét az előző hónaphoz képest változatlannak, várható megtakarítási képességét viszont rosszabbnak ítélte, mint májusban. A lakosság a nagy értékű tartós fogyasztási cikkek jelenlegi vásárlási lehetőségét erősen romlónak, míg a következő egy évre vonatkozót javulónak érzékelte.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Parkolási bírság

Nagy Norbert

adószakértő

Kampány a dohányzásról leszoktatás miatt

Juhász Tibor

okleveles nemzetközi és ellenőrzési adószakértő

Kriptovaluta vállalkozói tevékenységben

Kiss Péter

adószakértő

TruTax Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close