hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

PM: az évek óta csökkenő adók mellett is nő az állam adóbevétele

  • MTI/Adózóna

Annak ellenére, hogy évek óta csökkennek az adók, egyre több adóbevételt szed be a magyar állam – mondta a Pénzügyminisztérium (PM) adóügyekért felelős államtitkára csütörtökön, Pécsen.

Izer Norbert a Pécsi Tudományegyetem Fintelligence pénzügyi edukációs konferenciáján tartott előadásában kifejtette: a tendencia egyik legfontosabb eleme a gazdasági növekedés, a másik a gazdaság fehéredése.
    
Az állami büdzsé az idei évre tervezett összege 16 351 milliárd forint, ami az ország mintegy 40 ezer milliárd forintos GDP-jének 40 százaléka – ismertette az államtitkár.

A központi költségvetés háromnegyedét "a top tíz adónem" adja, közülük is a legtöbb forrást – 26,2 százalékos arányban – az áfa biztosítja a költségvetés számára.     

Az államtitkár szerint az adóbevétel-többletet az magyarázza, hogy egyre tudatosabbak és jogkövetőbbek az adózók, így az adóhatóság egyre több bevételt tud beszedni.     

A magyar GDP egy százalékának megfelelő összegű mintegy 400 milliárd forintos többletbevétel "a gazdaság fehéredésének számlájára írható" – tette hozzá az államtitkár, majd úgy fogalmazott: "ennél jobb bizonyítéka az adótudatosság és az adómorál javulásának nem lehet".     

Ennek okai között az online-pénztárgépek bevezetését, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) úgynevezett adótraffipax előrejelzését is említette az államtitkár, aki hozzátette: a szemléletváltásnak köszönhetően az adóhatóság nemcsak szigorú fellépéssel tud hatni, hanem mentorálni, segíteni, szolgáltatni is tud, így javítja az adótudatosságot.     

Izer Norbert vélekedése szerint nem lehet csak a büntetés, mulasztási bírság és a kamat hármasában gondolkodni, hanem "egy sokkal cizelláltabb", a jogkövető adózókat "nem bántó" rendszerre van szükség. Mint kifejtette, az adózói piramis talapzata, legszélesebb bázisa az a jogkövető kör, akik szeretnének, tudnak és akarnak is adózni. Őket követi a valamilyen mulasztás miatt hibázók köre, akikre az adótudatosság szempontjából leginkább figyelni kell, mert közülük szinte mindenkit "át lehet terelni" a jogkövető adózók csoportjába. Az adófizetés szempontjából legszűkebb körnek a szabálykerülőket és a szándékos adócsalókat nevezte Izer Norbert, aki szerint az előző csoportnál fontos a bírság és a határozott hatósági fellépés, utóbbiaknál pedig a legszigorúbb szankcionálás. 
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Elszámolási időszak – áfa tv. 58. §

Kelemen László

adószakértő, jogász

Befogadott számlák a NAV-nál

Kelemen László

adószakértő, jogász

Számlakiállítás saját költség felhasználásról

Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close