hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Összehasonlító portálon is köthető minősített fogyasztóbarát otthonbiztosítás

  • adozona.hu

A mai napon a Netrisk.hu – elsőként az online összehasonlító portálok közül – felvette kínálatába a hazai piacon elérhető első, az UNION Biztosító által kidolgozott minősített fogyasztóbarát otthonbiztosítást (MFO). A tavalyi év végén bevezetett MFO minősítéstől a Magyar Nemzeti Bank (MNB) többek között a piaci verseny további erősödését várja a lakásbiztosítások piacán.

A legnagyobb online biztosításközvetítő portál forgalmi adatai szerint az idei év első kilenc hónapjában az online lakásbiztosítások átlagdíja 28 900 forint volt, ami 4,8 százalékkal haladja meg az előző év hasonló időszakában mért 27 600 forintot szintet.

Az ingatlanok újjáépítési költségei az építőanyagok ára és a bérköltségek gyors emelkedése miatt jelentősen megugrottak az elmúlt év során – mutatott rá Marschalek Péter, a Netrisk Csoport kereskedelmi igazgatója. – Az a tény, hogy a biztosítási átlagdíjak 5 százalék alatti mértékben emelkedtek, azt mutatja, hogy a biztosítók között már jelenleg is komoly verseny zajlik ebben a szegmensben, ami nem engedi elszabadulni a lakásbiztosítási díjakat.”

Az elmúlt év során a családi (+6%) és az ikerházak (+10%) biztosításai emelkedtek, és általában a kisebb településeken élők érezhettek az átlagosnál nagyobb (+8%) díjemelkedést. A díjak szintje – az eltérő költségek és kockázatok miatt – mind település-, mind ingatlantípusonként jelentős eltérét mutat. A legdrágábban a fővárosban köthetünk lakásbiztosítást (31 300 Ft/év), és átlagban a családi és ikerházak biztosítása kerül a legtöbb pénzbe, miközben a társasházak esetében (21 600 Ft/év) kell a legkevésbé mélyen nyúlni a zsebünkbe. Ez utóbbi esetben azonban az átlagot az is lefelé húzza, ha egy adott épületnek már van társasház-biztosítása. Ilyenkor az ügyfeleknek jobbára már csak az ingóságaikra kell biztosítást kötniük.

Ügyféltudatosság

A lakásokban bekövetkező változások (felújítás, átalakítás, bővítés, értékes ingóságok beszerzése stb.), illetve a piacon megjelenő egyre korszerűbb lakásbiztosítások miatt fontos, hogy az ügyfelek az évforduló előtt rendszeresen felülvizsgálják meglévő lakásbiztosítási szerződéseiket. Ez a fajta ügyféltudatosság a Netrisk.hu statisztikáiban is megmutatkozik: az évfordulóra lecserélt meglévő biztosítások aránya 2020 eddigi hónapjaiban elérte a 32 százalékot (6–8 éve ez az arány 10 százalék körül mozgott).

Mind a versenyt, mind az ügyféltudatosságot tovább növelheti az az előírás, hogy az MFO-t nem csupán évenként, hanem negyedévenként, minden naptári negyedév végére fel lehet mondani (a szokásos 30 napos határidővel). Erre az UNION terméke esetében a kockázatviselés kezdetét követő harmadik negyedév lejártával nyílhat lehetőség.

Kiegészítő biztosítások

Az MNB nagy hangsúlyt fektet arra, hogy az MFO termékek valamennyi, a háztartás egzisztenciáját fenyegető kockázatot tartalmazzák, ezért a 15 környezeti és más külső okra visszavezethető alapkockázat mellé 5 olyan, jelenleg csak kiegészítőként elérhető, de gyakori káreseményt térítő fedezetet is kötelezővé tett, mint például a vízkár (az elfolyt víz díját is beleértve), betöréses lopás, rongálás, és a különleges üvegeket is térítő üvegtörés.

A Netrisk.hu adatai szerint az elmúlt kilenc hónap során a megkötött lakásbiztosítások 28 százalékához kötöttek legalább egy kiegészítő biztosítást is. A leggyakoribb, 10 százalék feletti arányban választott kiegészítő elem az elfolyt víz költségét fedező, az ablakbeázásból, a tetőhézag-beázásból, illetve a besurranó tolvajlásból fakadó károkat térítő szolgáltatások voltak. E szolgáltatások mindegyike kötelező eleme egy MFO biztosításnak.

Az MFO a fentieken (bővített alapcsomagon, megnövelt ügyfélmobilitáson) kívül további számos előnyt is kínál az ügyfeleknek, többek között a kárrendezés folyamatában maximalizált ügyintézési határidőket, az új értékre történő térítést, illetve kiemelt károk esetén kötelező extra szolgáltatásokat (személyes kapcsolattartó, kárelőleg). Ezért a Netrisk.hu az ügyfelek érdekében eljáró alkuszként további MFO termékek elhelyezését is tervezi majd a kínálatában” – tette hozzá a Netrisk.hu szakértője.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Őstermelő közüzemi számla továbbszámlázása

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Őstermelő mezőgazdasági bérmunka

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Őstermelő családi gazdaság traktor értékesítés

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs