hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Nyilvánosságra hozta adóbevallását a spanyol kormányfő - többet követelnek tőle

  • MTI

Mariano Rajoy szombaton nyilvánosságra hozta adóbevallását, hogy eloszlassa az aggályokat, miszerint párttársaival együtt éveken át fekete pénzeket kapott. Az ellenzék szerint még mindig számos kérdés maradt megválaszolatlanul.

A kormányzó konzervatív Néppárt (PP) honlapjára feltették az adóhivatal dokumentumait, amelyek tartalmazzák Rajoy jövedelemigazolásait és adóbefizetéseit az elmúlt tíz esztendőről.
    
A január 31-én az El País újság cikke által kirobbantott botrány szerint a PP korábbi pénztárnoka, Luis Barcenas 22 millió eurós privát "fekete bankszámlával" rendelkezik Svájcban. Az egykori pártfunkcionárius ezen kívül éveken át havi 10-15 ezer eurós honoráriumokat fizetett ki az adóhivatal megkerülésével a PP vezető tisztviselőinek.
   
Barcenas hamisítványoknak nevezte a lap által közölt dokumentumokat.
   
Az ellenzéki szocialisták szerint Rajoy iratai nem magyaráznak meg semmit. Szóvivőjük, Soraya Rodríguez szerint a spanyolok többet akarnak Rajoy adóbevallásánál.

"A spanyoloknak elegük van abból, hogy várjanak a soha meg nem érkező válaszokra" - mondta újságíróknak.
   
Cayo Lara, az Egyesült Baloldal pártjának vezetője azt mondta, hogy a nyilvánosságra hozott dokumentumoknak nincs jelentőségük, hiszen a parlament tagjainak mindenképpen vagyonnyilatkozatot kell tenniük.
   
Az adóbevallások nem térnek ki az El País által publikált időszak - 1990-2009 - első felére.
   
A botrány nyomán a PP népszerűsége történelmi mélypontra (24 százalék) zuhant a február 3-án közölt közvélemény-kutatás szerint, amely fele a 2011-es választási győzelmekor elért eredményének.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Fordított áfa ingatlanhoz kapcsolódó beszerzés során

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Csoportos személyszállítás - visszaigényelhető áfa

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

5 százalékos áfa, ha egyéni vállalkozó az építtető

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink