hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Az autópálya-matricák vásárlásának türelmi ideje közel 3 millió autóst mentett meg a büntetéstől

  • adozona.hu

Beváltotta a hozzá fűzött reményeket a 60 perces türelmi idő. A bevezetése óta összesen közel 3 millió esetben éltek a közlekedők ezzel a könnyítési lehetőséggel, a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ Zrt.) Üzleti Intelligencia Osztályának adatai szerint, olvasható a NÚSZ Zrt. közleményében.

A vonatkozó szabályozás alapján, Magyarországon az úthasználati jogosultságot alapvetően a díjköteles útra való felhajtás előtt kell megvásárolni. A 60 perces türelmi idő többek között azoknak a jóhiszemű úthasználóknak jelent segítséget, akik véletlenül tévednek fel a fizetős autópályákra, autóutakra, eltévesztik megyei e-matricájuk határát, vagy – mivel ritkábban használják a díjköteles szakaszokat – egyszerűen megfeledkeznek az e-matrica-vásárlás szükségességéről. Az ügyfélbarát szabálynak köszönhetően a közlekedőknek a díjköteles útra való felhajtást követően még 60 perc áll a rendelkezésére a jogosultság megvásárlására, aminek köszönhetően elkerülhető, hogy az úthasználónak pótdíjfizetési kötelezettsége keletkezzen.

„A 60 perces türelmi idő 2018 januárjától került bevezetésre. Már abban az évben több mint 650 ezer, 2019-ben bő 610 ezer, 2020-ban majdnem 430 ezer, a tavalyi év során pedig ismét valamivel több mint 600 ezer közlekedő tudott élni – akár többször is – a lehetőséggel. Bevezetése óta közel 3 millió alkalommal vásároltak utólag, de 60 percen belül autópálya-matricát az autósok.” – mondta Bartal Tamás, a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ Zrt.) vezérigazgatója.

„A legtöbben az adott évben mindössze egy alkalommal éltek ezzel a lehetőséggel. Éves szinten nagyjából 100 ezer olyan egyedi rendszámot látunk a rendszerünkben, amelyre egynél több alkalommal történt így vignettavásárlás. Ez az utólag szabályosan vásárlók körülbelül 16–17 százalékát teszi ki.” – fejtette ki Bartal Tamás.

Bár kevesen, de azért olyanok is akadnak, akik rendszeresen élnek ezzel a lehetőséggel, 2018-ban egy német, 2019-ben egy román, 2020-ban és 2021-ben pedig egy-egy magyar felségjelzésű jármű volt a rekorder, előbbi kettőre 23 és 24, utóbbi kettőre pedig 21 és 22 esetben történt utólagosan, szabályosan, 60 percen belül e-matrica-vásárlás.

A NÚSZ Zrt. rendszeresen felhívja a figyelmet arra, hogy aki a díjköteles gyorsforgalmi úton haladva jön rá, hogy a járművére nem rendelkezik érvényes autópálya-matricával, az semmiképpen ne essen pánikba! Ugyanis a felhajtástól számítva 60 percen belül még megvásárolhatja az úthasználati jogosultságot anélkül, hogy később pótdíjat kellene fizetnie. A legjobb megoldás ilyen esetben, ha az érintett autós, motoros biztonságosan megállva a legközelebbi lehetőségnél, akár online a NÚSZ Zrt. hivatalos értékesítő felületén, az ematrica.nemzetiutdij.hu oldalon, akár személyesen egy benzinkúton megveszi a számára legmegfelelőbb pályamatricát.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Csed, gyed, táppénz megbízási jogviszonyban

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 március
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31