hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Készpénz vagy bankszámla: melyik éri meg jobban?

  • adozona.hu

Érdemes megvizsgálni, hogy ténylegesen mit érdemes használnunk: a készpénzt, vagy a számlapénzt, elektronikus pénzt, bankkártyát – írja a Bankmonitor.hu elemzésében.

A készpénzhasználat legyen alkotmányos jog! Ezen politikai kérdésnek van egy pénzügyi, gazdasági nézete is. A Bankmonitor szakértői ezzel foglalkoztak részletesen: milyen szempontokat érdemes figyelembe venni akkor, amikor arról döntünk, hogy készpénzt, vagy digitális pénzt használjunk. A vizsgálat az egyéni szempontokat helyezte előtérbe, az összgazdasági hatásokkal nem foglalkozott.

Azt előre elárulhatjuk, hogy a klasszikus érvek amiket fel szoktak hozni a készpénz, vagy épp a számlapénz mellett már egyáltalán nem is olyan erősek.

A zsebemben lévő készpénzzel bármikor tudok fizetni. Igaz ez a számlapénzre is?

Az kétségtelen tény, hogy a készpénz roppant könnyedén felhasználható, rugalmas. Egy vásárlás során készpénzzel gyorsan, azonnal tudunk fizetni.

De nincs meg ez az előnye a számlapénznek? A bankkártyával, azt helyettesítő eszközökkel – mobil, okos óra stb. – nem tudunk azonnal fizetni? De igen, a legtöbb boltban már adott a lehetőség a bankkártyás fizetésre.

Mi a helyzet, ha szerelőt, mesterembert hívunk, náluk vajon hogyan tudunk fizetni? Hát jellemzően bankkártyás terminál nincs egy mesterembernél, bár ilyenre is akadt már példa. De még ennél meglepőbb helyzettel is találkoztak a Bankmonitor szakértői: egy szerelő felajánlotta az azonnali fizetési rendszeren történő utalás lehetőségét a készpénzes fizetés helyett.  (Az elektronikus csatornán megadott – mobilapplikáció, netbank – forint átutalások 20 millió forint összeghatárig azonnal teljesülnek.) Az utalást követően a szerelő ellenőrizte mobilon a jóváírást és kiállította a számlát a munkáról.

Lakásvásárlásnál ennél még extrémebb helyzettel is találkozhatunk: jellemzően az adásvételi szerződés megkötésekor kell megfizetni az első részletet – foglaló, előleg -, ami több millió forint kiadást jelenthet. A Bankmonitor szakértői egyre gyakrabban találkoznak azzal, hogy ezt az összeget lakásvásárlásnál szerződéskötéskor azonnali utalással teljesíti a vevő. Az eladó ellenőrzi a bankszámláját és még az ügyvéd jelenlétében megadja a visszajelzést az összeg megérkezéséről. Így gyakorlatilag nem kell több millió forintot vinnie a vevőnek szerződéskötésre, illetve az eladó sem fog nagy összeggel távozni a helyszínről.

Jó tudni! Azt hozzá kell tenni, hogy a piacon nincs minden eladónál terminál, a mesteremberek sem ajánlják fel feltétlenül az azonnali átutalás lehetőségét. Sőt egy lakás vásárlásánál sem működhet mindig az azonnal átutalás. Azt tehát kijelenthetjük, hogy a készpénznek még mindig van előnye, de már egyre szélesebb körben tudunk azonnal fizetni a digitális pénzzel is.

Mi történik, ha ellopják a pénztárcánkat?

A lakásvásárlásnál már elhangzott, hogy az azonnali utalásnak köszönhetően nem kell több millió forinttal a zsebünkben mászkálnunk – se eladóként, se vevőként. Ez ugye azért előnyös, mert így nem veszíthetünk el, lophatnak el tőlünk ekkora összeget.

Ebből kiindulva érdemes végignézni, mi is történik, ha eltűnik, ellopják pénztárcánkat.

A benne lévő készpénzre szinte biztos, hogy keresztet vethetünk. A legritkább esetben kerül vissza a készpénz a jogos tulajdonosához. A bankkártyát sem túl gyakran adják vissza, de arra már jóval kisebb az esély, hogy a kártyával hozzáférjenek a pénzünkhöz.

A bankkártyát azonnal le tudjuk tiltani, amikor észrevettük annak eltűnését. Onnantól kezdve már nem is tudja más használni azt. Ráadásul a készpénzfelvételhez szükséges a PIN kód is. Anélkül egy bankautomatán keresztül nem is férhetnének hozzá a megtakarításunkhoz. Éppen ezért soha ne tartsuk a PIN kódot a bankkártyánkkal egy helyen. Nehezítsük meg a tolvaj dolgát. A digitális pénz tehát a hagyományos bűncselekmények ellen jobban véd.

Jó tudni! Nem feledkezhetünk meg persze az újfajta csalásokról, amikor kifejezetten a bankkártya, bankszámla adataink kicsalásával próbálkoznak a bűnözők. Ezt elkerülendő mindig fokozottan figyeljünk oda, hogy mikor, kinek, milyen módon adjuk meg személyes és pénzügyi adatainkat.

Melyik a költségesebb?

A bankszámlára a Bankmonitor becslése alapján a tavalyi évben átlagosan 42 ezer forintot költhettünk. Ennél csak jobb lehet az ingyenes készpénz.

Na igen, ez két erős állítás, de nézzünk mindkettő mélyére. A bankszámlák átlagköltsége valóban magas, de ez érdemben csökkenthető. Léteznek már olyan számlák, ahol a számlavezetés, az elektronikus átutalás, a bankkártya, a készpénzfelvétel és az értesítések is teljesen díjmentesek. Vagyis a számlapénz teljesen ingyenes is lehet.

A készpénzt, ha bankszámláról vesszük fel, akkor máris szembesülhetünk költséggel, magának a készpénzfelvételnek a költségével. Ez természetesen lehet ingyenes is: a jogszabály alapján havi két felvétel összesen 150 ezer forint összegben díjmentes.

De azoknak ez sem merülhet fel, akik nem is rendelkeznek bankszámlával. Így még véletlenül sem lehet költség. Ez igaz, de számos szolgáltató kedvezményéről is lecsúszhatunk. Sok esetben az elektronikus számlázás és elektronikus fizetés esetén olcsóbban kaphatunk egy szolgáltatást. Ez igaz lehet még a vonatjegyekre is, amit mobilapplikáción keresztül olcsóbban vehetünk meg.

Az időről pedig még nem is beszéltünk: órákon keresztül várni a postán a sárga csekkel egyáltalán nem felemelő érzés. Ugyan nincs kézzel fogható költség, de ahogy mondani szokás: az idő pénz. Ezzel szemben egy netbankos utalás pár perc alatt bármikor letudható.

Általánosságban tehát elmondható, hogy a számla költségesebb, de kis odafigyeléssel ez a pénzügyi különbség teljesen ledolgozható.

A készpénz a szürke gazdaság alapja

Szokták mondani, hogy a készpénz a számlamentesség és a szürke gazdaság alapja. Azt mindenképpen ki kell hangsúlyozni, hogy ideális esetben nem szabadna számítania annak, hogy mivel fizetünk, hanem mindig kellene számlát kapnunk.

De el kell ismernünk, hogy nem ideális világban élünk, sok esetben nem kapunk számlát a megvásárolt szolgáltatásról, márpedig ez valóban készpénzes fizetés esetén fordulhat elő. Mondhatnánk, hogy ez előnyös a vevőnek, hiszen jó eséllyel így olcsóbban kapja meg az adott terméket, szolgáltatást. Ez azonban csak addig igaz, amíg nincs semmi baj a megrendelt termékkel. Számla nélkül ugyanis nincs reklamáció, és nem lesznek garanciális javítások sem.

De azt újfent ki kell hangsúlyoznunk, hogy ideális esetben mindig kapunk számlát: mindegy, hogy készpénzzel, bankkártyával, vagy átutalással teljesítjük az ellenértéket.

Összegzés

Egyáltalán nem olyan könnyű dönteni a két eszköz között. A hagyományos érvek mentén ugyanis nagyon is eltűntek a különbségek. Ez talán a költségek és a használhatóság terén a legszembeötlőbb. A bankkártya mellett az azonnali fizetés is egyre inkább teret nyer a mindennapi életben és helyettesíteni tudja a készpénzt.

Mindettől függetlenül a készpénzt biztosan nem tudja teljes egészében kiszorítani a számlapénz a közeljövőben, ettől nem kell tartania senkinek, aki készpénzt szeret használni. Ettől függetlenül érdemes megismerkedni nekik is a bankszámlával, kihasználni annak előnyeit.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Áfabevallás az özvegyi jogon folytatott vállalkozónál

dr. Kelemen László

adószakértő, jogász

Pénztárgépbe be nem ütütt forgalom

dr. Kelemen László

adószakértő, jogász

Visszamenőleges számlázás teljesítési dátuma

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 június
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Együttműködő partnereink