hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Iránymutatás kell a jogalkotónak és a jogalkalmazóknak – 2019 mérlege a Kúrián

  • adozona.hu

A Kúria 2019. második félévi munkájának értékeléséről december 10-én, Budapesten tartott sajtótájékoztatón dr. Darák Péter elnök elmondta: 2019 a visszajelzések éve volt. Egyrészt nyugvópontra jutottak a Kúriát érintő jogalkotási kérdések, másrészt kialakult a közigazgatási ítélkezésre vonatkozó új szabályozás.

Október 21-én elfogadták a Kúria középtávú intézményi stratégiáját a következő 5 évre, amely kiemelt célként kezeli – többek közt – a Kúria jogegységesítést szolgáló iránymutatását és annak publikálását. Folyamatban van a joggyakorlat-elemzés egységes módszertanának kialakítása is. Ehhez a jövőben a Kúrián külön testület tekinti át és összegzi az elmúlt nyolc év joggyakorlat-elemző tevékenységét, melynek egyik legfontosabb funkciója, hogy visszajelzést adjon a jogalkotó felé a jogalkalmazási problémákról – mondta a Kúria elnöke.

Dr. Kónya István elnökhelyettes szerint vannak példák a bírói joggyakorlat által kimunkált szempontok törvénybe emelésére: a büntetésvégrehajtási bíró tevékenységéről szóló Kúriai elvi határozat megállapításai bekerültek a 2019. január 1-jétől hatályos büntetésvégrehajtási törvény indokolásába.

Dr. Kalas Tibor, a Közigazgatási-Munkaügyi Kollégium (KMK) vezetője kiemelte: az Országgyűlés előtt lévő jogszabálymódosítások lezárják a közigazgatási bíráskodás körüli vitás kérdéseket. A Kúria szerepe a módosítások után megerősödhet, mivel közigazgatási ügyekben valamennyi jogorvoslati lehetőség a Kúria elé kerülhet áprilistól. Az idei év egyik legmegosztóbb témájaként a közhatalmi szervek feljogosítását említette alkotmányjogi panasz benyújtására, amit – véleménye szerint – a fegyveregyenlőség elve indokol.

Dr. Tánczos Rita, a KMK munkaügyi szakágának igazgatási feladatokkal megbízott bírája arra az új Mt.-módosítási javaslatra hívta fel a figyelmet, mely a Kúria ajánlása folytán kötelezővé tenné a versenytilalmi megállapodás írásba foglalását (T/8013).

Dr. Orosz Árpád polgári kollégiumvezető a kollégium féléves tevékenységéből a West Balkán-ügy kártérítési határozatainak és az új Pp. értelmezési kérdéseivel foglalkozó konzultációs testület állásfoglalásainak megszületését emelte ki. Elmondta azt is: az új Ptk. értelmezésével kapcsolatos kérdések megválaszolására tanácsadó testületet hoznak létre a jogászi hivatásrend képviselőiből.

Dr. Simonné dr. Gombos Katalin, a Polgári Kollégium szóvivője felhívta a figyelmet az Európai Unió Bíróságának legutóbbi döntéseire, melyek megerősítik a Kúria devizahiteles ügyekben követett joggyakorlatát. A devizaárfolyam-kockázattal kapcsolatos perek során eddig 33 ügyben mondták ki a szerződés érvénytelenségét, ezekből jelenleg kevés van a Kúria előtt, az azonban már elmondható: megtörtént azon szempontok kimunkálása, melyeknek megfelelően el lehet dönteni, mikor állapítható meg a megfelelő pénzintézeti tájékoztatás hiánya.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kivás társaság hipabevallása

Szipszer Tamás

adószakértő

Katás táppénzen

Szipszer Tamás

adószakértő

Magánokirat felülhitelesítése

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close