hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Ingatlanadókat vezetnek be Szekszárdon

  • MTI

Építmény- és telekadó, valamint bölcsődei gondozási díj bevezetéséről döntött csütörtöki ülésén a szekszárdi közgyűlés.

Az adórendeleteket tíz igen szavazattal, három nem szavazat ellenében fogadta el a fideszes többségű közgyűlés, amely ugyanilyen arányban támogatta az új bölcsődei díj bevezetését.
   
Horváth István (Fidesz-KDNP) polgármester az ingatlanadók bevezetését azzal indokolta, hogy az önkormányzat 2012-ben várhatóan 87 millió forinttal kevesebb állami támogatást kap, megszűnt a vállalkozók kommunális adója, ugyanakkor a városnak 230 millió forinttal több áfát kell fizetnie, részben az általános forgalmi adó emelkedése miatt. A két új adónemből 270 millió forint bevételre számít Szekszárd.
   
"Az utolsó pillanatig kitartottunk, de ha a jelenlegi színvonalon akarjuk működtetni a várost, az adók bevezetése szükségszerű lépés" - mondta a polgármester, arra utalva, hogy eddig a megyeszékhelyek közül Zalaegerszegen és Szekszárdon nem volt építményadó.
   
Megjegyezte azt is, hogy a "multivállalkozásoknak", bankoknak, benzinkutaknak, kereskedelmi cégeknek nagyobb szerepet kell vállalniuk a teherviselésben, ezért ezekre magasabb összegű adót vetettek ki.
   
Horváth István kitért arra, hogy szociális alapot hoznak létre azok megsegítésére, akiknek az önhibájukon kívül nehézséget okoz az adó megfizetése.
   
A június 1-jétől fizetendő ingatlanadók mértékét sávosan határozták meg: a lakóingatlanok után 250 négyzetméterig négyzetméterenként évente 100 forintot, az e feletti terület után 200 forintot kell fizetni. Egy 50 négyzetméteres lakás adója így évi ötezer forint lesz.
   
A kereskedelmi, szolgáltató vállalkozások építményei 100 négyzetméterig adómentesek, de az 1500 négyzetméter feletti részre például már 1500 forintot kell fizetni. A kiemelt kereskedelmi övezet cégei, valamint a pénzügyi, biztosító-, távközlési, energiaellátó szektor vállalkozásai, a gyorséttermek, benzinkutak számára az adó négyzetméterenként 1650 forint.
   
Hasonló elv érvényesül a telekadó esetében, ennek megfizetése alól 5000 négyzetméterig a termelő vállalkozások mentesülnek, míg a bankokra, biztosítókra, töltőállomásokra 250 forintos adót róttak ki.
   
A bölcsődei gondozási díjat a kisgyermekes szülőknek szintén június 1-jétől kell fizetniük Szekszárdon; a legkisebb, napi 150 forintos összeg azokat terheli, akiknek a családjában az egy főre eső jövedelem nem éri el a legkisebb öregségi nyugdíj 250 százalékát, azaz a 71.250 forintot, míg a legmagasabb díjat, naponta 380 forintot a nyugdíjminimum 500 százalékának megfelelő, 142.500 forintos egy főre eső jövedelem felett kell fizetni.

 

 

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Őstermelőként termőföld értékesítése

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Áfaarányosítás őstermelő esetében

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Üzletrészeladás

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close