hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Íme egy újabb törvénymódosítás! Megszűrné a kormány a stratégiai befektetőket

  • adozona.hu

Magyarország biztonsági érdekét sértő külföldi befektetések ellenőrzéséről szóló törvényjavaslatot nyújtott be az Országgyűlésnek Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes.

Külföldi befektetők meghatározott tevékenységet folytató, magyarországi székhelyű gazdasági társaságban – gazdasági társaság alapításával vagy részesedés-szerzés útján – közvetlenül vagy közvetett módon 25 százalékot – nyilvánosan működő részvénytársaság esetén 10 százalékot – meghaladó tulajdonrészt, vagy a Ptk. szerinti meghatározó befolyást a kormány rendeletében kijelölt miniszterhez történő bejelentést és a bejelentés tudomásulvételének visszaigazolását követően szerezhetne 2018. október 1-jétől – szorgalmazza a javaslat.

A bejelentési kötelezettség akkor is fennáll, ha a külföldi befektető 25 százalékot   el   nem   érő   tulajdonszerzése   azt   eredményezné,   hogy a meghatározott tevékenységet folytató, magyarországi székhelyű gazdasági társaságban – a nyilvánosan működő részvénytársaság   kivételével   –   a   külföldi   befektetők   együttes   tulajdonrésze   összességében meghaladná a 25 százalékot.

Külföldi   befektető   által   meghatározott   tevékenységre   Magyarországon fióktelep akkor létesíthető, ha a külföldi befektető megfelel a Magyarországon fióktelep létesítéséhez szükséges, jogszabályban előírt feltételeknek, a fióktelep létesítése előtt eleget tett bejelentési kötelezettségének, és a kijelölt miniszter visszaigazolta a bejelentés tudomásulvételét.

Bejelentéshez kötött tevékenységek:

a) fegyver- és lőszergyártás, valamint az engedélyköteles haditechnikai eszközök előállítása,

b) kettős felhasználású termék előállítása,

c)   a   haditechnikai   tevékenység   engedélyezésének   és   a   vállalkozások   tanúsításának   részletes szabályairól szóló kormányrendeletben meghatározott titkosszolgálati eszközök előállítása,

d) a hitelintézetekről és pénzügyi vállalkozásokról szóló törvényben meghatározott pénzügyi szolgáltatás   nyújtása   és   a   kiegészítő   pénzügyi   szolgáltatások   közül   a   fizetési   rendszer működtetése,

e) a villamos energiáról szóló törvény hatálya alá tartozó szolgáltatások,

f) a földgázellátásról szóló törvény hatálya alá tartozó szolgáltatások,

g) a víziközmű-szolgáltatásról szóló törvény hatálya alá tartozó szolgáltatások,

h) az elektronikus hírközlésről szóló törvény hatálya alá tartozó szolgáltatások,

i) az állami és önkormányzati szervek elektronikus információbiztonságáról szóló törvény hatálya alá tartozó elektronikus információs rendszerek kialakítása, fejlesztése vagy működtetése tevékenységi körökön belül a kormány rendeletében meghatározott egyes tevékenységek.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Károkozás elszámolása

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Tagi kölcsön törlesztése

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Alanyi adómentes számlák javítása tárgyi mentesre, áfahatár kezelése

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 június
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs