hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Így élheti túl a vállalkozás a tulajdonos halálát

  • dr. Szeiler Nikolett ügyvéd, adótanácsadó

Magyarországon a vállalkozások több mint kétharmada családi tulajdonban van, a munkavállalók felét ők foglalkoztatják, mégsem jellemző rájuk a jövőtervezés. Ha meghal a cégalapító – vagy betegség, baleset miatt cselekvőképtelen lesz – az egyenlő a vállalkozás halálával, a munkavállalók elbocsátásával. A hagyatéki eljárás legalább 6–12 hónapra meggátolja a cég életét, ezt az időt pedig egy cég sem éli túl tulajdonos vagy ügyvezető nélkül. Nem ritka, hogy ezen idő alatt megjelennek az üzleti keselyűk, a NAV, és a hitelező bankok is felmondják a szerződést.

A megoldás igen sokrétű és egyszerű lenne, ha itthon is átalakulna a szemlélet, és gondolnánk a cég és a családunk jövőjére. Ez a szemlélet vonatkozhat az államra is, hiszen ha több figyelmet kapna a téma, a cég megszűnése helyett folyamatos adóbevétellel számolhatna. A következőkben ötleteket adunk arra, miképpen lehetne áthidalni a nem várt eseményeket.

Milyen problémákkal kell szembenézni egy cégben egy haláleset miatt?

A családi tragédia feldolgozása mellett az örökösöknek gyorsan kell cselekedni, ha meg akarják menteni, tovább akarják vinni a családi vállalkozást. Jelenleg ma Magyarországon olyan hivatali nehézségekbe ütköznek az örökösök, amely állami segítséggel könnyen kiküszöbölhető lenne. Az ügyvezető vagy a tulajdonos elhalálozása esetén a cég ügyeiben azonnali megoldásra van szükség, a cég ügyvezető nélkül működésképtelen. Tapasztalatok azt mutatják, hogy maximum 1 hónapig élheti túl a vállalkozás ügyvezetés nélkül. Amennyiben a bt. kül- vagy beltagja elhalálozik, és 6 hónapon belül nincs új tag, a társaság a törvény által megszűnik (semmilyen jogi eljárással nincsen visszaút).

Sajnálatos módon a hagyatéki vagyon önkormányzati, majd közjegyzői leltározása nagyon lassú hazánkban (Budapesten minimum 6 hónap, 1 év a legegyszerűbb hagyatéki ügyében). Működésképtelen cég esetén azonnal megjelenik a bank és visszakéri a hitelt, megjelennek az üzleti keselyűk (üzleti partnereink) és elmarják a cég piacát, és megjelenik a NAV is, hiszen elmarad az adófizetés, így jöhet az adóellenőrzés. Az örökösöket az illetékesek nem tájékoztatják a teendőkről, így az ügyvezető halálával a cég is elenyészik.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyben tippeket adunk arra, hogyan élheti túl a vállalkozás a tulajdonos halálát!

A témáról könyvet is olvashat!


A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Ingatlanfelújítás áfája

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szállás számla utólagos kiállítása

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Ügyvezetés jogviszonya

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 július
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close