hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Hitelmoratórium, előrehozott biztosítási kifizetések: megjelentek az új aszálykár-rendeletek

  • adozona.hu

Kettő kormányrendelet, kettő miniszteri rendelet és kettő kormányhatározat jelent meg a Magyar Közlöny 133. számában, amelyek rendelkeznek az agrárgazdálkodók számára bevezetendő hiteltörlesztési moratóriumról, az aszálykárok csökkentését szolgáló gyorsított biztosítói kifizetésre vonatkozó szabályokról, valamint a bajba jutott ágazatot segítő állami feladatokról.

A hiteltörlesztési moratórium veszélyhelyzettel kapcsolatos különös szabályainak bevezetéséről szóló 292/2022. számú kormányrendelet kimondja: az adós kérelme alapján 2022. szeptember 1-jétől 2023. december 31-éig nem lehet felmondani tőke-, kamat-, illetve díjfizetési kötelezettség nem teljesítése miatt a kölcsön-, illetve pénzügyi lízingszerződéseket azon adósok esetében, amelyek

– növénytermesztés, állattenyésztés, vadgazdálkodás és kapcsolódó szolgáltatások (TEÁOR: 01 és ÖVTJ: 01)

– erdőgazdálkodás (TEÁOR: 02 és ÖVTJ: 02)

– halászat, halgazdálkodás (TEÁOR: 03 és ÖVTJ: 03)

szakágazatból származó 2021-es – az eladott áruk beszerzési értéke nélkül számított – nettó árbevétele eléri az évi nettó árbevételének 50 százalékát, vagy

– a hitel célja megfelel a felsorolt valamelyik szakágazatnak.

Az adós szeptember 15-éig kérelmezheti a hitelezőnél a fizetési haladékot, a határidő jogvesztő. A moratóriumot a 2022. augusztus 31. napján fennálló szerződések alapján már folyósított kölcsönökre kell alkalmazni.

A kérelem tartalmát az agrárminiszternek a szintén most (a Magyar Közlöny 133. számában) közzétett 23/2022. AM rendelete határozza meg. A hitelezőknek 5 napon belül tájékoztatniuk kell az érintett adósokat.

A kormány a moratórium meghirdetésével egyidejűleg speciális szabályokat vezetett be az aszály miatt a mezőgazdasági biztosításokra is a biztosítási tevékenységről szóló 2014. évi LXXXVIII. törvény aszály-veszélyhelyzetben alkalmazandó eltérő szabályainak bevezetését előíró 291/2022. kormányrendeletben.

E szerint aszálykárfedezettel rendelkező növénybiztosítási szerződés esetén a biztosítónak a kárbejelentés beérkezésétől számított 14 napon belül kárelőleget kell fizetnie a károsult termelőnek. Ennek mértéke a szerződés szerint fizethető kártérítés legalább 50 százaléka.

A kárelőlegre a termelő akkor jogosult, ha a 2022. október 31-éig benyújtott kárbejelentés során arról nyilatkozik, hogy a szántóföldi növénytermesztés keretében termelt kukorica vagy napraforgó esetében az elszenvedett kár üzemenként és növénykultúránként eléri a 80 százalékos mértékű kárátlagot.

További részletek a Magyar Közlönyben.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Alvállalkozó egyéni vállalkozó és munkaviszony

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Fiatalkorú családtag beállna dolgozni

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink