hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Hamarosan lejár az élelmiszerlánc-felügyeleti díjak bevallási határideje

 • adozona.hu

Május 31-éig kell beadniuk az élelmiszerlánc-szereplőknek a felügyeletidíj-bevallást. A bevallás alapján megállapított felügyeleti díjat két egyenlő részletben, 2017. július 31-éig, valamint 2018. január 31-éig kell megfizetniük az érintetteknek.

Az elektronikus bevallási felület a NÉBIH weboldalán érhető el, a befizetést a NÉBIH 10032000-00289782-30006016 számú elkülönített fizetési számlájára kell teljesíteni.

Az átutaláshoz szükséges pénzügyi bizonylatokat a bevallási határidő lejárta után, tehát legkorábban június 1-jétől lehet majd letölteni az elektronikus felületről.

A bevallások határidőn túli elkészítése vagy elmaradása esetén az élelmiszerlánc szereplőkkel szemben késedelmi pótlékot vagy mulasztási bírságot szabhat ki a hatóság.

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény 47/B. § alapján élelmiszerlánc-felügyelet alá tartozó tevékenységet végző személyeknek és vállalkozásoknak 2012-től élelmiszerlánc-felügyeleti díjat kell fizetniük.

A felügyeleti díj alá tartozó tevékenységnek minősül:

 • élelmiszertermelési, tenyésztési vagy kísérleti célból tartott állatok forgalmazása;

 • élelmiszer-, vagy takarmánytermelési célból termesztett növény, vetőmag, növényi termék, illetve a szaporító és ültetési anyag forgalmazása;

 • élelmiszerelőállítás vagy -forgalmazás, beleértve a vendéglátást és közétkeztetést;

 • takarmányelőállítás vagy -forgalmazás;

 • állatgyógyászati készítmény és állatgyógyászati termék előállítása vagy forgalmazása;

 • növényvédőszer, termésnövelő anyag vagy EK műtrágya előállítása vagy forgalmazása;

 • állati eredetű melléktermék kezelése, felhasználása, további feldolgozása, szállítása vagy az ezekből származó termék forgalomba hozatala;

 • élőállat-szállítást végző vállalkozás, továbbá élőállat-szállító járművek mosását és fertőtlenítését végző hely, az idegen állományból származó állatok fogadására kiválasztott elkülönítő (karantén), állatrakodó, gyűjtőállomás, kereskedői telep, etető-itató állomás, pihentető állomás, állatvásár üzemeltetése;

 • szaporítóanyag előállítása vagy tárolása;

 • növényegészségügyi, állategészségügyi, élelmiszer- vagy takarmányvizsgáló laboratórium üzemeltetése;

 • állatok jelölésére szolgáló eszköz forgalmazása.

A felügyeleti díj évente fizetendő.

Forrás: kormany.hu, nebih.gov.hu

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Nyugdíjas önellenőrzés

Széles Imre

tb-szakértő

Telephely után fizetendő társasági adó

Kiss Péter

adószakértő

TruTax Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 január
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close