hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Gagyi lakások épülhetnek? Nincs elég építőanyag, és az is drága, ami van

  • MTI/lapszemle

Heteket, sőt van, hogy hónapokat kell várni egyes építőanyagokra, mindenekelőtt a szálas hőszigetelők szállítási ideje és ára nőtt meg, utóbbi átlagosan 10-20 százalékkal – írja a Világgazdaság.

Az építőanyag, illetve a speciális szakipari dolgozók hiánya is akadályozza a beruházások felfutását a Magyar Építőanyag és Építési Termék Szövetség (MÉASZ) értékelése szerint. Az ágazatban 10-11 százalékos az átlagos drágulás.

Vidor Győző, a szövetség elnöke szerint a kapacitások szűkössége miatt nehezen ítélhető meg, hogy hány új lakás készül el az idén. A MÉASZ 16-20 ezerre számít, de sok a "gazdaságosan" kivitelezett, vagyis a közepes minőségű alapanyagokból megépülő ingatln – olvasható a lapban.

A szövetség ma megjelent, első kilenc havi piaci jelentése szerint az építőanyagok értékesítési volumene időarányosan 20-25 százalékkal haladja meg az előző évit. A szerkezetépítő anyagokat készítő gyárak nagyrészt teljes kapacitással működnek. Építőanyagból nincs hiány, ugyanakkor egyes termékeket nagyobb mennyiségben elsősorban rendeléssel lehet vásárolni.

A kivitelezői kapacitáshiány miatt továbbra is jelentősen csúsznak a nagy projektek, ezzel párhuzamosan idén számottevő munkadíj-emelkedés volt az építőiparban, különösen a speciális szakipari munkák terén - jelezte a szövetség.

A közlemény szerint a téglagyárak teljes kapacitással dolgoznak, az első fél évhez hasonlóan 25-30 százalékos volt az emelkedés az első három negyedévben is a tavalyi bázishoz képest, főként a lakásépítések előretörése miatt. A forgalom növekedése kitarthat az év végéig, és jövőre sem várható, hogy megtörne a lendület.

A fehér falazati termékeknél – pórusbeton-, illetve mészhomok tégla –változatlanul 20 százalékos volt a növekedés. Az ásványi hőszigetelő táblák iránti kereslet ugyanakkor megháromszorozódott tavalyhoz képest. Hiány egyik termékből sincs, az idei árnövekedés 5 százalék volt – közölte a MÉASZ.

A szövetség közleményében kitért arra, hogy a polisztirol (EPS) alapú hőszigetelő lemezek iránt jelentősen megnőtt a kereslet. Az EPS-táblák gyártásához szükséges alapanyagok iránt egész Európában nagy az igény, de az alapanyaggyártók nyári leállásai és karbantartásai összességében nem akadályozták a hazai kereslet kielégítését, legfeljebb kisebb átmeneti késedelmet okoztak. A MÉASZ ugyanakkor kiemelte azt is, hogy az EPS-szegmensben különösen nagy probléma a kivitelezők kapacitás-, illetve létszámhiánya, ami miatt sok megrendelést csúsztatnak, vagy el sem vállalnak.

A szálas szigetelőanyagok piacán változatlanul 20-25 százalékos volt a forgalom növekedése az első három negyedévben a tavalyi év azonos időszakához képest. A gyorsan emelkedő rendelésállományok miatt a szállítási idő a megszokottnál hosszabb, akár két hónap is lehet, így most már elmondható, hogy nem lehet azonnali szállítással szálas hőszigetelő anyagot rendelni, illetve vásárolni.

A vakolat- és építőkémiai termékeknél 5 százalék körüli a volumennövekedés.

A piaci tapasztalatok alapján a lakossági energetikai felújítások még mindig alacsony szinten állnak, a jelek szerint csak visszatérítendő támogatással, azaz kamatmentes hitellel a korszerűsítési folyamatot nem lehet fenntartani - hangsúlyozta közleményében a szervezet.

Az épületgépészeti termékeknél jelentősebb kitörés még nem érzékelhető a MÉASZ szerint.

A homlokzati nyílászárók piacán folyamatos a rendelésállomány emelkedése. Az üzemek termelése túlórával és béremeléssel növelhető volt, de a szállítási határidők kis mértékben hosszabbak lettek. Összességében az ajtó- és ablakszektor a megrendeléseket ki tudja elégíteni. Arányaiban az import nem nőtt, az export viszont kissé emelkedett. A szövetség várakozása szerint idén kitart az év eleji lendület, így 2017-re 15-20 százalékos növekedés is elképzelhető.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Antitestmérés

Lepsényi Mária

adószakértő

Harmadik országbeli állampolgár csed jogosultsága

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Talent4U Consulting Bt.

Kiva, társas vállalkozó

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
hirdetÉs