hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Ez az egyik kulcsa a vállalatok versenyképességének

  • adozona.hu

Négy fő stratégiai területen is képes tenni azért egy vállalat, hogy hatékonyabb legyen az eszközkihasználtsága – mutatnak rá legújabb kutatásukban a Roland Berger szakértői.

Felmérések szerint a cégek negyedének okoz nehézséget, hogy optimalizálja eszközfelhasználását, pedig ez akár háromszoros hasznot is hajthat. A vállalatok 38 százaléka az optimista várakozások miatt túlságosan sokat költ eszközeire, veszélyeztetve ezzel eredményességét.

Az olyan tárgyi eszközök, mint az ingatlanok, a gépek és a gyártó-berendezések szolgálnak a profittermelés alapjául. Ennek ismeretében nem meglepő adat az, hogy a világon működő vállalatok teljes globális ipari eszköztárának értéke nagyjából 550 milliárd euróra rúg. Ezeket, a vállalatok életében igencsak jelentős értékkel bíró eszközparkokat csak a legritkább esetben tudják a cégek hatékonyan kihasználni: minden egyes befektetett euró után átlagosan mindössze 2,5 eurónyi bevétel keletkezik.

A Roland Berger nemrégiben elkészült, „Az eszközhatékonyság játéka – Hozzuk ki a legtöbbet a tárgyi befektetésekből” című átfogó tanulmányának megállapítása szerint négy vállalatból csak egy képes optimálisan menedzselni az eszközeit, azaz ezek a vállalatok képesek alkalmazkodni a fejlődő piacokhoz, akár az üzleti modelljük megváltoztatásával is.Azok, akik erre nem képesek növekvő bevételektől eshetnek el, miközben jelentős működési kockázatot is vállalnak egyben.

A technológiai fejlesztések és a folyamatosan változó vásárlói szokások új növekedési lehetőségeket teremtenek, miközben az előállításhoz szükséges új gyártósor, vagy berendezések beszerzése jelentős tárgyieszköz-befektetést jelent – mutat rá Schannen Frigyes, a Roland Berger magyarországi ügyvezetője. Ha egy cég nem elég rugalmas, hogy reagáljon a feltörekvő igényekre, akkor könnyedén "eszközcsapdába" esik. Ez annyit jelent, hogy a rugalmatlan költségek mellett a gyárak, gyártósorok még termelnek bevételt, de a profitabilitási mutatók csökkennek, ezzel korlátozzák a cég képességét arra, hogy megadja a megfelelő választ a sürgető igényekre – tette hozzá a szakértő.

A legtöbb vállalat „kockázatvállaló”

A Roland Berger szakértői 150 nemzetközi vállalat tárgyieszköz-felhasználását és bevételeit vizsgálta meg 2012 és 2016 között, amely alapján az eszközforgási arányra voltak kíváncsiak. A tanulmány ez alapján négy különböző vállalattípust jelölt meg. Az első kategóriát  a „Hatékony Győztes” cégek alkotják, amelyek bevétele nagyobb mértékben nőtt, mint az eszközalapjuk értéke. Ezáltal képesek voltak javítani eszközhatékonyságukon, amely a hosszú távú siker előfeltétele. A megvizsgált vállalatok mindössze negyede tartozik ebbe a csoportba, és többnyire abból a szektorból kerülnek ki, ahol lassú, de folyamatos növekedés tapasztalható, mint például az elektronikai iparágban vagy a gépészeti szektorban.

A vizsgált vállalatok 16 százalékát teszik ki azok, akik képesek voltak növelni a hatékonyságukat, ők az úgynevezett „Agilis Használók”. Ezen vállalatok piacán lassú csökkenés tapasztalható, erre példa a regionális repterek piaca, de az iparágak közül azok is ide tartoznak, ahol komoly piacszűkülés volt tapasztalható, erre a tökéletes példa a hagyományos energiával foglalkozó vállalatok köre. Rájuk eszközkihasználtság szempontjából az jellemző, hogy sikerült gyorsabban csökkenteniük az eszközbázisukat, mint amilyen mértékben a bevételeik visszaestek.

Az Agilis Használók jó példái annak, hogy a vállalatok, hogyan tudnak hatékonyságot vinni eszközeik működtetésébe csökkenő értékesítési volumen mellett egy visszaeső piacon – magyarázza Schannen Frigyes. Mindezt úgy érték el, hogy eszközkönnyed aktivitásokat hajtottak végre, új szervizportfóliót hoztak létre, és növelték az alternatív finanszírozási lehetőségek használatát – fejtette ki az ügyvezető.

A fennmaradó két csoportban azok a vállalatok találhatók, amelyeknek romlott az eszközhatékonysága a vizsgált, ötéves periódus alatt. A „Kockázatvállalók” csoportjába azok tartoznak, akik a magasabb megtérülés reményében komoly befektetéseket hajtottak végre eszközbázisukban, ezzel komoly működési kockázatot vállalva. A „Kockázatvállalók” csoportjába a vállalatok 38 százaléka tartozik, ez a legnagyobb szekció a négy közül. 

Az érintett cégek azokban az iparágakban működnek, ahol az elmúlt öv évben a legnagyobb piaci növekedés volt tapasztalható, ilyen az autóipar és építkezési iparág. A rekordközeli értékesítési mutatók arra ösztönözték az autógyártókat, hogy az elmúlt években komoly befektetéseket hajtsanak végre gyártási kapacitásuk fejlesztése érdekében. Ugyanakkor az olyan új megközelítések, mint a közösségi autózás, a vegyes tulajdonlás, az igény szerinti autózás vagy az e-mobilitás előretörése erőteljes hatással volt a keresletükre.

Az utolsó csoportot a „Nem-használók” alkotják. Ezek a vállalatok hanyatló piacokon működnek, de az eszközbázisuk folyamatosan nő egy korábban meghozott hosszú távú befektetési döntés következtében, aminek erősen romlott a mgetérülési mutatója. Ez a csoport a megvizsgált vállalatok 15 százalékát teszi ki. Ide tartoznak az olajipari és gázszolgáltató vállalatok. Ezek a vállalatok a már említett eszközcsapdában vannak.

Négy terület, ahol a vállalatok javítani tudnak hatékony eszköz felhasználásukon

Az elemzésünk megmutatta, hogy a vállalatoknak egyre nagyobb nehézséget okoz fenntartani a magas szintű eszközhatékonyságot – mondta Schannen Frigyes. A növekedés tervezett szintjének elmaradását elsősorban a kereslet regionális piacok felé tolódása, vagy a diszruptív technológiák – mint a biotechnológia, e-mobilitás vagy a megújuló energia – térhódítása okozzák. Ezekre a piaci játékszabályokat megváltoztató tényezőkre az említett vállalatok képtelenek megfelelő sebességgel reagálni. Ettől kezdve a rosszul beállított eszközstruktúra káros hatással lesz bevételeikre és nyereségeikre is egyaránt, amely végül katasztrofális következményekkel járhat – folytatta Schannen.

A Roland Berger szakértői négy átalakulási területet azonosítottak, ahol a vállalatoknak tervezett akciókat kellene végrehajtaniuk azért, hogy fenntartsák vagy növeljék eszközeik értékteremtő képességét. Az első terület az eszközstratégia átalakítása. Erre a transzformációra leginkább a „Nem-használók” csoportjának van szüksége annak érdekében, hogy meghatározott tervek mentén hasznosítsák, modernizálják vagy szükség esetén helyettesítsék az eszközeiket, hogy azok találkozzanak a vállalat éppen időszerű stratégiájával. Így elérhetik, hogy közép- és hosszú távon növelni tudják nettó eszközértéküket és nettó eszközhasználatuk értékét.

A második átalakítási terület az eszközműködés, amely azt jelenti, hogy fejleszteniük kell az eszközök elérhetőségét és a működés minőségét, valamint minimalizálni kell a leállási, a beállítási és az átrendezési időt. Ez az átalakulás különösen a „Kockázatvállalók” számára lehet értékes. Például a karbantartási stratégia optimalizálása jelentős potenciált hordoz magában a működési költségek csökkentésében, az eszközök elérhetőségének és hatékonyságának növelésében – véli Schannen.

A harmadik fejlesztési terület az eszközfinanszírozás. Ebben az esetben a vállalatok célja  tőkeköltségük csökkentése pénzügyi koncepciójuk optimalizálása révén. Ennek a folyamatnak a kulcsa az, hogy biztosítsák a részvények és a kölcsönök hatékony kiaknázását, amennyire csak lehetséges, egyidőben az állami támogatások és az újrafinanszírozás használatával azon területen, ahol az szükséges. Ezen stratégia révén leginkább a „Hatékony Győztes”-ek tudják még továbbfejleszteni eszközeik hatékonyságát.

Az utolsó, átalakítható területnek a tanulmány az eszközintenzitást jelölte meg, amely azt jelenti, hogy a vállalatoknak optimalizálniuk kell gyártási folyamataikat, és ki kell szervezniük nem fő tevékenységeiket. Ez a folyamat bezárásokhoz, bérbeadásokhoz vagy eszközök és gyártó létesítmények eladásához vezethet, amely révén csökkenteni tudják az eszközeikben felhalmozott tőkét. Erre a területre az „Agilis Használók”-nak érdemes fókuszálniuk.

Az eszközhatékonyság egyben meghatározza a teljes iparág sikerét vagy éppen hanyatlását. Ezért fontos az, hogy a vállalatok időben felismerjék a helyzetet, és lépéseket tegyenek az eszközcsapda elkerülése érdekében, függetlenül attól, hogy éppen növekvő fázisú vagy lassuló piacon működnek, mert a gazdasági körforgások most még gyorsabbak és még kiszámíthatatlanabbak, mint korábban – összegezte Schannen Frigyes.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

hirdetés
NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

GDPR – adatmegőrzési idők külföldön

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Adattovábbítás

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Egyszerűsített foglalkoztatás esetén létszámszámítás

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 október
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close