hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Elfogadták az európai fenntarthatósági jelentéstételi standardokat

  • adozona.hu

A Bizottság elfogadta az európai fenntarthatósági jelentéstételi standardokat (ESRS), 1000 magyar vállalat érintett 2025-től. Ismerje meg a legfontosabb tudnivalókat a BDO Magyarország honlapján megjelent ESG üzletág szakértőinek összefoglalójából!

Mi történt?

Az Európai Bizottság a vállalati fenntarthatósági jelentésről szóló irányelvvel (Corporate Sustaianble Reporting Directive – CSRD) összhangban – amely előírja a vállalatok számára, hogy a fenntarthatósági jelentéssel kapcsolatos jogi kötelezettségeik teljesítéséhez szabványokat kell alkalmazniuk – közös szabványokat fogadott el 2023. július 31-én. Ezek a standardok segítenek a vállalatoknak abban, hogy hatékonyabban kommunikálják és kezeljék fenntarthatósági teljesítményüket, és ezáltal a fenntartható finanszírozáshoz jobban hozzáférjenek.

Az európai fenntarthatósági jelentéstételi standardokat (ESRS) kötelezően alkalmaznia kell azon vállalatoknak, amelyek a CSRD hatálya alá tartoznak és így kötelesek bizonyos fenntarthatósági információkról jelentést tenniük – ez hazánkban 1000 vállalatot érint 2025. január elsejétől. A közös standardok célja, hogy az Európai Unióban található vállalatok összehasonlítható és megbízható fenntarthatósági információkról számoljanak be.

Mi történt korábban?

Az EFRAG korábban, 2022 novemberében már átadta az ESRS-ek „első tételét” az Európai Bizottság (EB) számára. Azóta az EB számos érdekelt féllel folytatott konzultációt, amelynek eredményeképpen több módosítás történt az ESRS-tervezeten. Az Európai Bizottság a 2022 novemberében benyújtott eredeti ESRS-tervezethez képest több módosítást végrehajtott. A nyilvános konzultáció 2023. július 7-éig tartott, emeli ki a BDO Magyarország ESG üzletágának vezetője.

Mit kell jelentiük a vállalatoknak?

Az ESRS a „kettős lényegesség” (double materiality) szemléletét követi –  azaz a vállalatoknak jelenteniük kell mind az emberekre és a környezetre gyakorolt hatásukról, mind arról, hogy a társadalmi és környezeti kérdések milyen pénzügyi kockázatokat és lehetőségeket jelentenek számukra.

Standard csoportja

Standard száma

Standard témája

Átfogó

ESRS 1

Általános követelmények

Átfogó

ESRS 2

Általános közzétételek

Környezeti

ESRS E1

Éghajlat

Környezeti

ESRS E2

Szennyezés

Környezeti

ESRS E3

Víz és tengeri erőforrások

Környezeti

ESRS E4

Biológiai sokféleség és ökoszisztémák

Környezeti

ESRS E5

Erőforrás-felhasználás és körforgásos gazdaság

Társadalmi

ESRS S1

Saját munkaerő

Társadalmi

ESRS S2

Az értékláncban dolgozók

Társadalmi

ESRS S3

Érintett közösségek

Társadalmi

ESRS S4

Fogyasztók és végfelhasználók

Irányítási

ESRS G1

Üzleti magatartás

Az ESRS 1 (általános követelmények) általános elveket határoz meg, amelyeket az ESRS szerinti beszámolás során alkalmazni kell, és nem határoz meg konkrét közzétételi követelményeket. Az ESRS 2 (általános közzétételek) meghatározza a nyilvánosságra hozandó alapvető információkat, függetlenül attól, hogy milyen fenntarthatósági kérdésről van szó. Az ESRS 2 a CSRD hatálya alá tartozó valamennyi vállalat számára kötelező. Az összes többi standard és az azokon belüli egyedi közzétételi követelmények és adatpontok lényegességi értékelés tárgyát képezik. Ez azt jelenti, hogy a vállalat csak a releváns információkat jelenti be, és kihagyhatja azokat az információkat, amelyek üzleti modellje és tevékenysége szempontjából nem relevánsak (lényegesek).

Milyen módosításokat hajtott végre a Bizottság az EFRAG által kidolgozott tervekhez képest?

A módosítások három fő kategóriába sorolhatók:

  1. bizonyos beszámolási követelmények fokozatos bevezetése;
  2. nagyobb rugalmasság biztosítása a vállalatok számára, hogy pontosan eldönthessék, milyen információk relevánsak (lényeges) a saját működésükben;
  3. és a javasolt követelmények némelyikének önkéntessé tétele.


Mi a helyzet a kkv-kal?

A CSRD-vel módosított számviteli irányelv nem ír elő új jelentéstételi követelményeket a kkv-k számára, kivéve a tőzsdén jegyzett kkv-k estében.

A tőzsdén jegyzett kkv-knak a 2026-os pénzügyi évig nem kell fenntarthatósági információkat szolgáltatniuk, és ezt követően további két évig van lehetőségük a jelentéstételi kötelezettségtől való felmentésre. Ezen túlmenően a tőzsdén jegyzett kkv-k arányos standardok szerint is beszámolhatnak majd. Ezek a standardok kevésbé lesznek szigorúak, mint a Bizottság által most elfogadott teljes körű ESRS-ek. Az EFRAG jelenleg a tőzsdén jegyzett kkv-kra vonatkozó arányos standardok tervezeteinek kidolgozását végzi.

Egyes tőzsdén nem jegyzett kkv-k, annak ellenére, hogy rájuk nem vonatkozik a CSRD és az ESRS, kaphatnak fenntarthatósági információk iránti kéréseket ügyfelektől, bankoktól, befektetőktől vagy más érdekeltektől. Az EFRAG ennek érdekében, egyszerűbb, önkéntes standardokat is kidolgoz a tőzsdén nem jegyzett kkv-k számára. Ezek az önkéntes standardok lehetővé teszik majd, hogy a tőzsdén nem jegyzett kkv-k is hatékonyan és arányosan válaszolni tudjanak a fenntarthatósági témákat érintő kérdésekről, így segítve ezeket a vállalatokat a fenntartható gazdaságra való átállásban és részvételben, hangsúlyozza a BDO Magyarország ESG üzletágának vezetője.

Mi történik ezután?

A Bizottság által elfogadott ESRS felhatalmazáson alapuló jogi aktust augusztus második felében hivatalosan továbbítják az Európai Parlamentnek és a Tanácsnak ellenőrzésre. A vizsgálati időszak két hónapig tart, amely további két hónappal meghosszabbítható. Az Európai Parlament vagy a Tanács vagy elfogadja, vagy elutasíthatja a felhatalmazáson alapuló jogi aktust, de nem módosíthatja azt.

Bővebb információ az Európai Bizottság oldalán itt és itt érhető el:

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

FOSZK hallgató szochokedvezmény-lehívás

Széles Imre

tb-szakértő

Vállalati elismeréshez kapcsolódó jutalom kifizetése

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink