hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Iskolát támogató egyesület bevételeinek bizonylatolása

  • adozona.hu

Egy iskola támogatására alapított egyesület a rendezvényein adományokból bevételre tesz szert. Hogyan kell ezt dokumentálnia? Olvasói kérdésre Pölöskei Pálné okleveles könyvvizsgáló válaszolt.

A kérdés részletesen így szólt: Azt szeretném kérdezni, hogy milyen bevallásokat és beszámolót kell benyújtani egyesületünknek, ha 2017. november 11-én alakult meg, viszont jogerőre 2018. február 21-én emelkedett a bejegyző végzés? Milyen bizonylatokkal kell dokumentálni, ha az egyesület egy iskola gyerekeiért jött létre, és ehhez úgy gyűjtenének pénzt, hogy az iskolában egy bulit szerveznek a gyerekeknek, ahol a vásáron a gyerekek üdítőt és süteményt tudnak vásárolni, amit a szülők ajánlanak fel. Tehát kiadása nincs ezzel az egyesületnek, minden felajánlás – az így befolyt pénzt az „eladás” során hogyan kell bizonylatolni? Kell-e a vásáron a gyerekeknek nyugtát adni, vagy a befolyt összegről egy bevételi pénztárbizonylattal be lehet vételezni ezen összeget? Illetve év végén szokott lenni az iskolában gála műsor, és ott pedig szeretnénk kitenni egy adománygyűjtő dobozt, és az abban összegyűlt pénzt szintén elég egy bevételi pénztárbizonylattal bevételezni. Ha viszont belépődíjas lenne a rendezvény, akkor nyugtát állítsunk ki?

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

Az egyesülési jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról szóló 2011. évi CLXXV. törvény (Ectv.)  törvény szerint az egyesület a nyilvántartásba vétellel jön létre. Ez a kérdéses esetben 2018. február 21-e. Ebből következően 2017. évről nem kell beszámolót, bevallást beadni (természetesen az egyesület tevékenységet csak a létrejöttétől kezdve végezhet).

Az iskolai rendezvényen – szülők által bevitt – italok, ételek ellenértékéről, ha azt az egyesület nevében értékesítik, nyugtát kell kiállítani, mivel az egyesület megfelel az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (áfatörvény) adóalanyra vonatkozó előírásának. Szerintem azonban értelmezhető úgy is, az iskolai rendezvényen történő árusítás, hogy azt a terméket előállító magánszemélyek (szülő) árusítják, akik nem tekintendők az áfatörvény alanyának, mivel a végzett tevékenység nem minősül gazdasági tevékenységnek. Ebből következően nem kell az eladásról bizonylatot kiállítani, hanem a befolyt összeg – jegyzőkönyv alapján – egy összegben számolható el bevételéként (támogatásként).

A civil szervezetek gazdálkodása, az adománygyűjtés és a közhasznúság egyes kérdéseiről szóló 350/2011. (XII. 30) kormányrendelet (R.) előírása szerint pénzbeli, illetve természetbeni adománygyűjtés gyűjtőláda útján is megvalósítható. Az adománygyűjtés célját szolgáló gyűjtőláda zárt, oly módon, hogy az adomány elhelyezhető benne, ugyanakkor az elhelyezett készpénz vagy más adomány felnyitás nélkül nem vehető ki. A gyűjtőládán fel kell tüntetni az adománygyűjtő szervezet nevét, elérhetőségét.

A gyűjtőláda felnyitásakor az adománygyűjtő szervezet erre feljogosított legalább 2 képviselője jelen van. A felnyitáskor a képviselők jegyzőkönyvet vesznek fel a gyűjtőláda állapotáról, az abban talált adomány mennyiségéről (címletek vagy leltár szerint), ezt követően gondoskodnak az adományozott szervezet könyveibe történő bejegyzéséről.

Ha a gála műsort az egyesület rendezi és belépődíjat szed, akkor arról nyugtát kell kiállítani.   

[Ectv. 4. § (2) bekezdés, Áfa tv. 2. § a) pont, 5. § (1) bekezdés, 6. § (1) bekezdés, R. 10. §]

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Nők 40 gyes

Winkler Róbert

nyugdíjszakértő

Szolgálati idő

Winkler Róbert

nyugdíjszakértő

Munkaidőkeret rendkívüli munkaidő, pótlékok

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 január
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs