hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Csökkenne a gazdák uniós támogatása – tiltakozó miniszterek

  • MTI/Adózóna

Közös nyilatkozatot fogadtak el az Európai Bizottság agrártámogatásokat hátrányosan érintő javaslatának visszavonása érdekében a visegrádi négyek országcsoport, valamint Bulgária, Szlovénia és Románia agrárterületéért felelős miniszterei szerdán Varsóban.

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter telefonon számolt be az MTI-nek a lengyelországi agrárminiszteri csúcstalálkozón kialakult álláspontról. Úgy fogalmazott: az Európai Bizottság „lopakodó üzemmódban” próbálja a gazdák pénzét megcsapolni, és a közös agrárpolitika terhére oldaná meg a gazdáktól teljesen független, a migránsválság miatt kialakult helyzetet.

A magyar szaktárca álláspontja szerint a támogatási rendszerek egyszerűsítésére hivatkozva a bizottság „ügyesen becsempészett” módosításokkal állt elő, hogy a gazdák uniós forrásainak csökkentésével, a támogatások átcsoportosításával oldja meg a migránshelyzetet. Ez azonban sérti a nemzeti érdekeket – szögezte le Fazekas Sándor –, elfogadhatatlan, hogy a gazdák a migránsválság terheit viseljék.

A szerdán elfogadott nyilatkozat lényege, hogy a Közös Agrárpolitika forrásait ténylegesen a gazdák kapják, és vidékfejlesztési forrásokból csak azok a társadalmi-gazdasági és demográfiai változások okozta válsághelyzetek kezelése finanszírozható, amely közvetlenül az uniós gazdák helyzetét érinti – fejtette ki Fazekas Sándor.

A visegrádi országok agrártárcáinak vezetői továbbá megegyeztek egy munkabizottság létrehozásában a földforgalom szabályozásával kapcsolatban, hogy megvédjék az adott ország termőföldjeit, a spekulánsoktól – ismertette.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Személygépkocsi – áfa

Kelemen László

adószakértő, jogász

MÁV jegy, áfalevonás

Kelemen László

adószakértő, jogász

FAD-os számlázás

Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 október
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs