Bírálják a protekcionizmust a BRICS-országok

  • MTI

A politikailag motivált protekcionizmus ellen emeltek szót brazíliavárosi csúcstalálkozójukon szerdán a legnagyobb feltörekvő, úgynevezett BRICS-országok, Brazília, Oroszország, India, Kína és Dél-Afrika vezetői.

A BRICS-vezetők szerint a világgazdaság növekedése lassul, de kijelentették, hogy országaik készen állnak, hogy szembeszálljanak a protekcionista trenddel. Amellett foglaltak állást, hogy országaiknak növelniük kell az egymás közötti kereskedelmet és befektetéseket, és azt szorgalmazták, hogy a BRICS-országok fejlesztési bankja, a sanghaji székhelyű Új Fejlesztési Bank biztosítson több forrást infrastrukturális beruházásokra és a fenntartható fejlődés támogatásra.

„A protekcionizmus és az erőszakoskodás megrázkódtatást jelent a nemzetközi kereskedelemnek, negatív irányba tolják a világgazdaság fejlődését” – mondta a csúcstalálkozón Hszi Csin-ping kínai elnök, akinek ország éppen kereskedelmi háborúban áll az Egyesült Államokkal.

Vlagyimir Putyin orosz elnök a Nemzetközi Valutaalap (IMF) adataira hivatkozva arról beszélt, hogy a világgazdaság növekedése 2018 eleje óta töretlenül mérséklődik, és hamarosan tízéves mélypontra jut, de leszögezte, hogy a BRICS-országok jelentős erőfeszítéseket tesznek a növekedés érdekében.

„A világgazdaságra hatással van, hogy széles körben elterjedt a méltánytalan versenykorlátozás a kereskedelemben, az egyoldalú szankciók alkalmazása, beleértve a politikailag motivált szankciókat, és hogy virágzik a protekcionizmus” – hangoztatta Putyin.

Narendra Modi indiai miniszterelnök leszögezte: országa célja az, hogy bruttó hazai terméke (GDP) 2024-re elértje az 5000 milliárd dollárt a 2018-as 2600 milliárd dollárhoz képest. Úgy vélte, hogy a BRICS-országoknak nagyratörőbb befektetési és kereskedelmi célokat kell meghatározniuk, és üdvözölte, hogy többen a kereskedelmi költségek mérséklését szorgalmazták.

Jair Bolsonaro brazil elnök tudatta, hogy országa gazdasági reformokra készül, hogy vonzóbb üzleti környezetet teremtsen.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Áttérési szabályok katára, illetve kivára

Adózóna.hu szerkesztőség

kérdések és válaszok

Külföldi személy magyarországi vagyonkivétje

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Katás bt.. beltagjának külföldi munkavállalása

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

2019 december
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X