hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Bérelt ingatlant újít fel? Ráfizethet, ha nem figyel ezekre a szabályokra!

  • Sinka Júlia, adó- és számviteli tanácsadó

Visszaigényelhető-e a bérelt ingatlanon végzett felújítás költségeinek áfája? Milyen adókövetkezményei vannak annak, ha bérleti idő lejárta után bérbeadó nem fizet a felújításért? Több adótörvény szabályait foglaltuk össze.

Az üzleti életben gyakran előfordul, hogy a bérbe vett ingatlant a bérlő újítja fel, alakítja át a végzett tevékenysége kívánalmainak megfelelően. Az sem ritka, hogy a bérlemény az ingatlan-nyilvántartásban lakóingatlanként szerepel. 

E tény sok-sok bonyodalom forrása lehet, ha a vállalkozás nem elég körültekintő!

Tegyük fel, hogy egy adóköteles tevékenységet folytató cég – legyen ez mondjuk egy reklámiroda – bérel tevékenységéhez egy lakást, amit irodaként használ. Megegyeznek a bérbeadóval, hogy a társaság az ingatlant felújítja, az ügyfélfogadásra alkalmassá téve átalakítja azt.

Alapesetben egy csak adóköteles tevékenységet folytató vállalkozás a beruházás céljára vásárolt építőanyagok, szerelvények beszerzési árában, az igénybe vett szolgáltatások ellenértékében szereplő áfát levonhatja a fizetendő adójából, és le is vonja – ahogy ezt jó néhány, adóbírsággal végződő adóellenőrzés is tanúsítja.

A pórul járt cégek elfeledkeztek arról az örökzöld mondásról, hogy az ördög a részletekben lakik – jelen esetben a már említett ingatlan-nyilvántartásban!
OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, hogy megtudja, milyen áfalevonási, társasági adó és személyi jövedelemadó szabályokat kell figyelembe vennie!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

EPR-díj, -kötelezettség, számviteli elszámolás

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Üzletszerűség kérdése

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Gyártó vagy sem

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 november
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3