hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A vagyonkezelő alapítványról

  • Pölöskei Pálné okleveles könyvvizsgáló

2019. március 29-én hatályba lépett a vagyonkezelő alapítványokról szóló 2019. évi XIII. törvény (Va. tv.). Írásunk azokat a főbb előírásokat mutatja be, amelyek a vagyonkezelő alapítvány létrehozása, működése tekintetében sajátosságot tartalmaznak a polgári törvénykönyvben foglaltakhoz képest.

A vagyonkezelő alapítványra nem kell alkalmazni a bizalmi vagyonkezelésről szóló törvény (2014. évi XV. törvény) előírásait és a Ptk.-ban a bizalmi vagyonkezelés megszűnésére (Ptk. 6: 326. §) vonatkozó, illetve néhány más előírást.

Alapítás

Vagyonkezelő alapítvány az alapító által rendelt – legalább 600 millió forintnak (tőkeminimum) megfelelő – vagyon kezelésére és az ebből származó jövedelemnek az alapító okiratban megjelölt feladatok megvalósítása, valamint a kedvezményezettként megjelölt személy, illetve személyek javára történő vagyoni juttatás céljából alapítható.

Az alapító a vagyon bizalmi vagyonkezelésbe adásáról az alapító okiratba foglalt egyoldalú jognyilatkozattal is rendelkezhet.

Az alapító okiratban a vagyont tételesen fel kell sorolni, és a tőkeminimumot a bejegyzési kérelem benyújtását megelőzően rendelkezésre kell bocsátani.

Az alapító okiratot közokiratba vagy ügyvéd által ellenjegyzett magánokiratba kell foglalni. Az alapító az alapító okirathoz – annak részeként – mellékelheti a befektetési szabályzatot is, amelynek tartalmaznia kell az alapítványi vagyont alkotó portfólió meghatározását, a kockázatkezelést, a befektetések tekintetében alkalmazandó döntéshozatali módot.

Ha nem mellékelték az alapító okirathoz a befektetési szabályzatot, akkor azt a nyilvántartásba vételtől számított 6 hónapon belül kell elkészíteni és elfogadni.

A vagyonkezelő alapítvány tevékenysége a gazdasági tevékenységként a javára rendelt, illetve bizalmi vagyonkezelésbe vett vagyon kezelése.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja a közérdekű vagyonkezelő alapítványra, a vagyonkezelő alapítvány szervezetére és megszűnésére vonatkozó főbb előírásokat!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Táppénzre való jogosultság lejárta

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 október
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs