hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A nyugdíjkiadások miatt aggódnak a német elemzők

  • lapszemle

A kedden nyilvánosságra hozott OECD-jelentés komoly okot adhat Németországban az aggodalomra. A bérek ugyan szépen növekednek, a gazdaság hasít, a munkanélküliség pedig történelmi mélyponton van, ami természetesen kedvező hatással van az életszínvonalbeli mutatókra is. A német gazdaságot mindezek ellenére egy óriási veszély fenyegeti hosszútávon, ez pedig a rohamosan öregedő társadalom miatt megnövekedett nyugdíjkiadások - írja a kitekinto.hu.

A nyugdíjasok jobban meg fogják terhelni a német gazdaságot, mint a pénzügyi válság- erre a következtetésre jutott számos német elemző a kedden megjelent OECD-jelentésre alapozva. A fejlett országokkal ellentétben a német gazdaság elképesztő gyorsasággal tette túl magát a 2008-as pénzügyi sokkon. A német nemzetgazdaság 2010-től folyamatosan növekszik, a bérek a gazdasági bővülés üteménél is gyorsabban növekednek, a társadalmi csoportok közötti bérkülönbségek pedig csökkenőben vannak (a felső 10 százalék még mindig 6,7-szer többet keres, mint az alsó 10 százalék, bár ez az érték az OECD-átlaggal összehasonlítva jónak számít), ez pedig kihatással van a német gazdaság munkahelyteremtő képességére is. Németországban a munkanélküliségi ráta 7 százalék körül mozog, ami nagyjából 3 millió munkanélkülit jelent. Kétség sem fér hozzá, hogy a német gazdaság közel olyan lendületben van, mint a nagy gazdasági csoda éveiben.

Óriási problémát jelent viszont az eltartó-eltartottak közötti viszony. Németországban jelenleg 2,9 aktív kereső tart el egy inaktív személyt (hazánkban ez a szám 3,7, bár nálunk rohamosabb a népességfogyás, mint a németeknél), ami messze elmarad a 4,2-es OECD-átlagtól. Csupán egyetlen ország tud ennél aggasztóbb eredményt felmutatni az OECD-országok közül, ez pedig Japán - olvasható a kitekinto.hu cikkében.

A népességfogyás gyorsasága óriási kihatással lesz (illetve már van) a társadalmi-gazdasági és a szociális szerkezet átrendeződésére. Becslések szerint Németország 2050-re el fogja veszíteni a világgazdaságban betöltött jelenlegi szerepét, így a mostani 5-ről a 10-helyre fog visszaesni a GDP-mutatók tekintetében. Mindezeken túl a társadalom elöregedése egy sor problémát fog kiváltani: a német jóléti államnak és szociális piacgazdaságnak az eddiginél jóval nagyobb forrásokat kell majd a szociális kiadásokra összpontosítania, így például az egészségügyi rendszer finanszírozására, vagy a nyugdíjak kifizetésére.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Repülőjegy továbbszámlázása, áfakulcs

Bunna Erika

adótanácsadó

Őstermelő – nemleges nyilatkozattétel

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

2019 november
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X