hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A nyugdíjkiadások miatt aggódnak a német elemzők

  • lapszemle

A kedden nyilvánosságra hozott OECD-jelentés komoly okot adhat Németországban az aggodalomra. A bérek ugyan szépen növekednek, a gazdaság hasít, a munkanélküliség pedig történelmi mélyponton van, ami természetesen kedvező hatással van az életszínvonalbeli mutatókra is. A német gazdaságot mindezek ellenére egy óriási veszély fenyegeti hosszútávon, ez pedig a rohamosan öregedő társadalom miatt megnövekedett nyugdíjkiadások - írja a kitekinto.hu.

A nyugdíjasok jobban meg fogják terhelni a német gazdaságot, mint a pénzügyi válság- erre a következtetésre jutott számos német elemző a kedden megjelent OECD-jelentésre alapozva. A fejlett országokkal ellentétben a német gazdaság elképesztő gyorsasággal tette túl magát a 2008-as pénzügyi sokkon. A német nemzetgazdaság 2010-től folyamatosan növekszik, a bérek a gazdasági bővülés üteménél is gyorsabban növekednek, a társadalmi csoportok közötti bérkülönbségek pedig csökkenőben vannak (a felső 10 százalék még mindig 6,7-szer többet keres, mint az alsó 10 százalék, bár ez az érték az OECD-átlaggal összehasonlítva jónak számít), ez pedig kihatással van a német gazdaság munkahelyteremtő képességére is. Németországban a munkanélküliségi ráta 7 százalék körül mozog, ami nagyjából 3 millió munkanélkülit jelent. Kétség sem fér hozzá, hogy a német gazdaság közel olyan lendületben van, mint a nagy gazdasági csoda éveiben.

Óriási problémát jelent viszont az eltartó-eltartottak közötti viszony. Németországban jelenleg 2,9 aktív kereső tart el egy inaktív személyt (hazánkban ez a szám 3,7, bár nálunk rohamosabb a népességfogyás, mint a németeknél), ami messze elmarad a 4,2-es OECD-átlagtól. Csupán egyetlen ország tud ennél aggasztóbb eredményt felmutatni az OECD-országok közül, ez pedig Japán - olvasható a kitekinto.hu cikkében.

A népességfogyás gyorsasága óriási kihatással lesz (illetve már van) a társadalmi-gazdasági és a szociális szerkezet átrendeződésére. Becslések szerint Németország 2050-re el fogja veszíteni a világgazdaságban betöltött jelenlegi szerepét, így a mostani 5-ről a 10-helyre fog visszaesni a GDP-mutatók tekintetében. Mindezeken túl a társadalom elöregedése egy sor problémát fog kiváltani: a német jóléti államnak és szociális piacgazdaságnak az eddiginél jóval nagyobb forrásokat kell majd a szociális kiadásokra összpontosítania, így például az egészségügyi rendszer finanszírozására, vagy a nyugdíjak kifizetésére.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Csed, gyed, munkanélküli ellátás

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Talent4U Consulting Bt.

Belföldi és külföldi munkavégzés

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Társas vállalkozó heti 36 órás munkaviszonya lecsökken

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 június
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close